Sjunger bilkaraoke med sin pappa – för att uppmärksamma Alzheimers

NYHETER

För några år sedan diagnostiserades 79-åriga Ted McDermott, som bor i Storbritannien, med Alzheimers sjukdom. Nu har han blivit internetkändis efter att hans son lagt upp en video på dem när de sjunger – syftet är att samla in pengar till en Alzheimers-organisation, skriver BBC.

79-åriga Ted McDermott har en lång karriär bakom sig som artist och underhållare. För många är han även känd som The SongaMinute Man – för att han kan så många sånger.

På senare år har dock hans minne blivit sämre och år 2013 diagnostiserades han med Alzheimers.

Men nu gör han sig känd som artist igen, tack vare hans son Simon McDermott. I ett klipp som sonen har lagt upp på Youtube och på Facebooksidan The Songaminute kan man se hur de åker de runt i en bil samtidig som de kör bilkaraoke –  precis som i programledaren James Cordens program där han sjunger med kändisar.

Tusentals personer runt om i världen har i skrivande stund sett deras tolkning av låten Quando, Quando, Quando.

– Det är galet, människor älskar den, säger Simon till BBC.

”Som vanligt igen när han sjunger”

Det är inte den enda filmen som finns på de två när de sjunger. Simon har lagt upp flera andra klipp och syftet är att uppmärksamma hans insamling till organisationen Alzheimers Society.

På sin insamlingssida skriver Simon att han vill ge tillbaka till personerna som arbetar på organisationen och som ger råd till anhöriga via telefon. Planen är att göra det genom att dela med sig av sin pappas sång. 

Det är svårt att förklara hur en främlings röst på andra sidan telefonlinjen kunde hjälpa när saker och ting var riktigt jobbigt (...). Ju mer påtaglig hans Alzheimer blev, ju mer våldsam blev pappa – både psykiskt och fysiskt – det var otroligt svårt att hantera, och skrämmande ibland. De senaste åren har hans minne försämrats mycket, ofta känner han inte igen mig som hans son. Det är en hemsk sjukdom. Hur som, nu när vi har fått honom att sjunga igen så är han sitt vanliga jag. Det är dessa stunder vi uppskattar.

Hittills har de lyckats få in över 300 000 kronor.

– Vi har fått många meddelanden från människor i hela välden som säger att filmerna har skänkt dem så mycket glädje, säger Simon till BBC och fortsätter:

– Jag hoppas att  kunna lägga upp fler filmer. Jag skulle också vilja få honom att sjunga med ett band, han skulle verkligen älska det. 

ARTIKELN HANDLAR OM