Nyheter

Mc-gäng köps ut – av kommuner

NYHETER

Kriminella grupper får skattepengar för att flytta

Även brottslingar har ett pris.

Flera svenska kommuner har köpt ut kriminella gäng från deras lokaler.

Taktiken har kostat hundratusentals kronor – som du får betala.

Efter segdragna förhandlingar beslutade Norrköpings kommun nyligen att betala ut 250 000 kronor till mc-klubben Top Side MC – som ersättning för ett uppsagt hyresavtal.

Nära en skola

Top Side är prospects till Hells Angels och deras lokal ligger granne med en skola. Kommunen köpte fastigheten för ett år sedan i ett försök att få bort mc-klubben från staden. Vill-koret för utbetalningen är att Top Side snarast flyttar.

Rädslan för den organiserade brottsligheten är stark. Små orter som blir hemvist åt kriminella gäng väljer allt oftare att göra som Norrköping.

Betalar överpriser

I fjol betalade till exempel grannkommunen Linköping tre miljoner för en fastighet där mc-klubben Hog Riders hade sin lokal. Pengarna gick till ett bolag som kontrolleras av en person som är känd i brottsliga kretsar.

Även Sandviken har betalat pengar till kriminella gäng.

För att bli av med ökända Outlaws använde kommunen för några år sedan sin förköpsrätt och betalade 1,3 miljoner för en gammal flyghangar.

På marknaden var den inte värd mer än 350 000 kronor.

Dessutom ersattes Outlaws för sina besvär med 200 000 kronor som betaldes ut på lösa grunder. Kommunen fick senare kritik av kommunrevisionen för sitt sätt att hantera frågan.

”Det lönar sig”

Men polisen är positiv till kommunernas kamp mot gängen.

– Det är olyckligt att man stoppar in pengar i organisationen men i långa loppet har man igen det, säger Thor Modin, chef för Rikskriminalens underrättelse-tjänst.

Enligt honom görs alltid noggranna bedömningar tillsammans med polisen innan ett uppköp verkställs.

– Det är med skattemedel man gör det här, men rent ekonomiskt och rent samhällsmässigt har man räknat ut att det lönar sig, säger Thor Modin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter