Första bilderna på rosa delfinen

avJohan Arkert

NYHETER

Fotograferades från en turistbåt i Lousiana

Foto: CATERS NEWS AGENCY LTD

Här är den – världens kanske enda rosa delfin.

De unika bilderna togs av kaptenen på en turistbåt i flodeltat i Lousiana.

– En sådan har jag aldrig sett förut, säger Mats Amundin, delfinexpert och forskningschef på Kolmården till aftonbladet.se.

Den rosa delfinen sågs simma i flock med sina normalfärgade delfinkompisar.

Den upptäcktes för några veckor sedan och har sedan dess börjat väcka uppmärksamhet och locka till sig allt fler turister till saltvattendeltat vid Lake Calcasieu i Lousiana.

Eric Rue som är kapten på en lokal turistbåt var den som först upptäckte delfinen och som tagit bilderna på den. Enligt honom ska den rosa delfinen ha simmat tillsammans med sin mamma och ytterligare tre andra delfiner.

Mats Amundin som doktorerat i delfiner säger att flocken kommer att vara avgörande för att det rosa däggdjuret ska överleva.

– Den kan mycket väl överleva om den kan skyddas mot haj. Det är flocken som måste skydda den. Förmodligen har den lika bra ekolod som de andra delfinerna och då kan den jaga och orientera sig lika bra som de.

Varför är den rosa?

– Det brukar vara ett tecken på inavel faktiskt – att albionism kan bryta fram på det här sättet. Men det är egentligen ganska komplicerat hur albionism fungerar. Just varför den här blivit albino kan man bara spekulera i.

Finns det risk för att den sticker ut bland kompisarna?

– Ja det gör den säkert men den föds ju in i gemenskapen. Det är inte så att färgen är väldigt viktig för delfinen. Det är det akustiska som är deras identitet snarare än deras utseende.

Lever den farligare än andra delfiner?

– När den är liten skiljer den ut sig mot hajar. Men delfinerna kan sammarbeta mobba en haj så att den inte har en chans. Och om den lever uppe i floddeltat så där är den rätt säker för där finns det inga hajar, säger Mats Amundin.