Måla dig till ett nytt hus

Se vårt bildspel, eller kolla på webb-tv!

Ge huset en ansiktslyftning i sommar.

Med ommålning kan du få huset att se helt nytt ut med jämförelsevis lite pengar.

En mindre en och halvplansvilla kan du måla om för mellan 5?000 och 15?000 kronor (se priskollen på nästa uppslag).

Men hur målar du om bäst? Och tänk om du använder fel färg? I mardrömmarna ser du ett hus som flagnar redan efter ett år… Kan det bli så?

Nja, kanske inte riktigt så dramatiskt. Men alla färgtyper kan inte kombineras, så du bör se upp. Vi tog hjälp av Byggmax expert för att ge dig en bra steg-för-steg-guide.

Se upp för mögel

Ett bra underarbete är en förutsättning för ett bra resultat. Målning kräver en ren och torr yta, som är fri från mögelangrepp. Ett väl genomfört underarbete gör att målningen håller sig fräsch längre, och man förlänger tiden till nästa ommålning.

Det är skillnad på att tvingas måla om huset efter fem år i stället för tio.

Den vanligaste färgen för träfasader är akrylat, som är en vattenlöslig färg. Den kallas även för plastfärg. Fördelen är att den är både tåligare mot mögelangrepp och mer kulörtbeständig än oljefärg (alkydfärg). Pigmentet i oljefärg bleknar betydligt mer då det utsätts för solljus, och man får en matt yta.

Billigt med slamfärg

Om du har en träfasad som ska behandlas för första gången kan du välja en så kallad slamfärg. Ett exempel på slamfärg är Falu rödfärg. Den är billig och lättstruken. Vid ommålning inskränker sig förarbetet till att du borstar bort löst sittande pigment.

Slamfärg ger en matt yta, som färgar av sig om man kommer emot väggen. Du kan inte kombinera slamfärg med alkyd- eller akrylatfärg.

Puts är svårare

Har du en putsad fasad gör du klokt i att konsultera en fackman, det finns olika sorters puts som avgör vilken färg du ska använda.

Det är farligt att stå på för långa, svajiga stegar och måla. Och ska du skrapa får du ingen kraft bakom tagen om du samtidigt ska försöka hålla balansen. Om du ändå väljer stege bör du se till att förse den med stegfot för att säkerställa stabiliteten.

Tvåhandsskrapor är bäst – och arbeta inte med händerna över axelhöjd i onödan, du kan lätt överanstränga svaga muskelgrupper med det monotona jobbet, även om du är vältränad.

Foto: Jupiter Images
Faktagranskning: Mikael Wiråker/Byggmax

Plåt & fönster

BUSS PÅ PLÅTEN

På plåt kan du använda alkyd eller akrylat. Grunda med plåttaksprimer.

Är plåten behandlad med Plastisol måste ytan tas bort.

FIXA FINA FÖNSTER

?På fönster börjar du med att skrapa bort löst sittande kitt. Grundolja och fortsätt med fönsterfärg, som innehåller mer lösningsmedel och flyter ut bättre på plana och hyvlade ytor. Då får du blankare finish.

Bra att tänka på...

Kolla priserna

? Det kan löna sig att höra sig för om priserna på färg. En en och ett halvplansvilla med träfasad, som har ett bottenplan på 100 kvadratmeter, ger en målningsbar yta (exklusive fönster och dörrar) på cirka 200 kvadratmeter.

När man målar om en sådan yta, beräknar man följande åtgång: 5?x?10 liter akrylat eller alkydfärg, 2?x?4 liter grundolja, 2?x?5 liter spordödande fasadtvätt, 5 liter lacknafta, 8–10 penslar samt 1 rulle täckplast. Priser och kvaliteter varierar naturligtvis från butik till butik, men hos Byggmax kostar de nämnda produkterna totalt 3?608 kronor.

Lämpliga temperaturer

??Akrylat 10–25 grader.

??Alkyd 5–25 grader

Tänk på att färgens skyddande egenskaper försämras om ytan blir för varm.

Tips!

?? Impregnerat trä kan målas, men tidigast efter ett år. Använd ett lager grundfärg, och två strykningar med färdigfärg.

Se upp med…

??…dåliga arbetsställningar. De flesta ergonomer varnar för ensidigt arbete med armarna lyfta över axlarna. Inflammationer i muskler eller senfästen kan ta månader att läka.

??…högtryckstvätt. Vatten kan pressas in i träet.

I samarbete med

Publisert:

Ämnen i artikeln