Kris – nu kan vi inte lita på haven längre

Klimatforskarna börjar få panik.

I dag håller de krismöte. Deras budskap:

– Hallå alla politiker! Jorden mår sämre än väntat!

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
Ny forskning visar att världshaven kan stiga en halvmeter extra jämfört med tidigare beräkningen.

Hela vår planet verkar accelerera rakt in i väggen. Ett skrämmande exempel är världshaven. Vi kan inte lita på dem längre.

Hittills har jordens hav och skogar sugit i sig hälften av all koldioxid som människan släppt ut. Vi är med andra ord extremt beroende av haven och skogarna.

Forskaren Pep Canadell räknade med att havens upptag av koldioxid som vanligt skulle stiga under 2007, i takt med att människans utsläpp ökade.

Så blev det inte. Haven sa stopp. Plötsligt tog de upp mindre koldioxid än året innan. Haven håller helt enkelt på att storkna av all extra koldioxid som människan pumpat ut. Resultat: mer kolidoxid blir kvar i atmosfären, vilket leder till ökad uppvärmning.

Klimatkrisen har snabbt blivit värre än FN:s klimatpanel räknade med i sin stora rapport 2007. Vid ett tredagarsmöte i Köpenhamn, med start i dag, träffas världens främsta klimatforskare för att få alla politiker att begripa att läget är akut.

Smälter snabbt

Målet är att politikerna verkligen ska inse vad som står på spel när de träffas i december för att fatta beslut om ett nytt globalt klimatavtal.

– Det är inte en vanlig vetenskaplig konferens. Det är ett försök att påverka politiken, säger marinbiologen Katherine Richardson till brittiska The Guardian.

Det behövs. FN:s klimatpanel hävdade i sin rapport 2007 att sommarisen i Norra ishavet i värsta fall försvinner i slutet av 2000-talet. Nu visar det sig att den kan vara borta redan om fyra år.

Ny forskning visar också att världshaven kan stiga en halvmeter extra under 2000-talet, jämfört med FN:s klimatpanels beräkning.

Miljögurun James Lovelock hävdade nyligen att vi är på väg mot en livbåts-värld, där några få svala länder kommer att vara beboeliga. De här länderna – Sverige är ett av dem – blir ett slags livbåtar som måste ta emot alla klimatflyktingar.

Fullt så illa blir det nog inte. Men världens politiker bör lyssna noga på råden från Köpenhamn den här veckan. Allt tyder på att politikerna måste skära ner utsläppen snabbare och mer än väntat.

joachim kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM