”Jag testades för svininfluensan”

avDavid Nannini Nilsson

Johanna Wiechel, 31, testades för det nya viruset

Under resan i Mexiko blev Johanna Wiechel, 31, sjuk och febrig.

Hemma i Sverige fick hon nyheterna om influensa-utbrottet – och kontaktade sjukvården.

– Läkaren tyckte att jag absolut skulle testa mig, säger hon.

Ett dygn efter testet kom beskedet: Hon hade influensa – men inte den nya svininfluensan. 

Foto: Privat
Johanna Wiechel blev sjuk under Mexikoresan.

Förrförra fredagen åkte Johanna Wiechel från Göteborg till Cancún i Mexiko för att fira sin pappas 60-årsdag.

Efter några dagar började hon känna sig sjuk.

– När vi varit där i tre dagar började jag känna att jag fick ont i halsen. Jag hade feber till och från i två dygn, värk i kroppen, förkylningssymptom och lite hosta, säger hon.

”Fick tid direkt”

Under vistelsen i Mexiko hörde Johanna Wiechel inte talas om utbrottet av den nya svininfluensan – och fick reda på det först när hon kommit tillbaka i Sverige.

– Jag kom hem i lördags kväll, och på söndagen tittade jag på nyheterna för första gången på en vecka. Då insåg jag att det var som det var i Mexiko, och tänkte att det inte var så bra att gå till jobbet.

Johanna Wiechel, som till vardags arbetar som informationschef vid Skaraborgs sjukhus, ringde sjukvårdsupplysningen, som kopplade henne vidare till en smittskyddsläkare.

– Jag fick förklara vad jag haft för symptom, och sen diskuterade vi lite vad det kunde tänkas vara. Sen sa han att jag skulle få en tid direkt på måndag morgon och att jag skulle hålla mig hemma, säger Johanna Wiechel.

På måndagsmorgonen tog hon sig till Östra sjukhuset i Göteborg där hon testades för den nya svininfluensan.

– De stack upp långa tops i näsan, och så tog de ett antal rör blod och lyssnade på lungorna. Jag fick berätta min historia igen och de klämde på magen lite grand och kollade om jag hade feber, säger hon.

– När jag tog testet för näsan sa de att man kan börja hosta mycket så då satte de på sig munskydd, säger hon.

”Tog det på allvar”

På tisdag eftermiddag kom telefonsamtalet från sjukvården: hon hade inte den nya svininfluensan.

– Jag fick slutgiltigt besked om att det var influensatyp B, säger Johanna Wiechel.

– Jag har nog hela tiden trott att jag bara hade någon förkylning, och har kanske känt lite grand att ”vilket liv det blir för allt det här”. Men när jag fick testresultatet och hörde att det var influensa så tänkte jag att det nog var viktigt att jag tog det på allvar, säger hon.

Hur reagerade folk i din omgivning under de här dagarna?

– Det har varit blandade reaktioner. En del har varit precis som jag, väldigt lugna och tyckt att det kan kännas lite överdrivet att man ska vidta såna försiktighetsåtgärder för en influensa.

– Sen finns det de som känt att ”oj, jag har ju varit i kontakt med dig, jag kanske borde testa mig”. Det finns en osäkerhet alltid när sånt här bryter ut. Man reagerar väl lite grand beroende på hur man är som person och hur man brukar reagera när det kommer allt möjligt i larmväg. Men jag kan inte säga att jag mött någon jätterädsla.

– Jag är glad att jag tog det på allvar och gick och testade mig, och naturligtvis är jag glad att jag fått svar, säger Johanna Wiechel.

ARTIKELN HANDLAR OM