Satelliten Planck ska avslöja hur universum skapades

avNiklas Ylinenpää

Kan även bevisa förekomsten av parallella universum

Foto: ESA Science & Technology

Det kanske låter som science-fiction – men om ett par år kan den här metallbiten förklara hur allt blev till.

– Det här skulle vara en av de mest sensationella upptäckterna i vetenskapens historia, säger Max Tegmark, professor i fysik vid MIT till Dagens Nyheter.

I början på maj är ”Planck” tänkt att skickas upp. Som ett av Europeiska rymdstyrelsens (ESAs) senaste projekt. Den är designad för en enda uppgift – att avläsa temperaturen på himlen.

”Big Bang” – en föråldrad teori

Ända sedan man märkte att universum fortsätter att utvidgas för över 80 år sedan har teorierna om en ”urknall” funnits till. Tanken om att en gigantisk smäll startade allt och att rymden med alla sina galaxer och planeter sedan dess fortsätter att glida allt längre ifrån varandra.

Men det finns fortfarande saker den inte kan förklara.

Inflationsteorin kan vara lösningen

En mer utvecklad variant av tanken om en urknall är inflationsteorin. I ekonomi definieras inflation som en ökning av den allmänna prisnivån, vilket också innebär att penningvärdet urholkas. Men omvänt betyder det också att mängden pengar ökar. 1973 kostade en liter bensin för första gången över en krona – i dag kostar det 11 kronor.

På samma sätt menar inflationsteorin att universum beter sig på ett sätt som trotsar det vi de flesta i dag tror är möjligt.

– Om man har en vanlig gas, och späder ut i större volym, så minskar ju densiteten, den blir glesare. Men man kan räkna ut att det kan finnas en substans som inte späds ut, om man låter den utvidgas blir det ändå lika många kilon. Man börjar med nästan ingenting och får ett helt universum. Det låter konstigt, men det är inflationen, säger Max Tegmark till DN.

Parallella universum – en möjlighet

Enligt forskarna stämmer hittills alla data som uppmätts med teorin om inflationen, men beviset som bevisar teorin slutgiltigt saknas. Om den gör det öppnar det även upp för möjligheterna av parallella universum.

– Om ”Planck” bevisar att inflationen har inträffat, då kommer vi nog inte ifrån en sådan förklaring, säger Max Tegmark till DN.