”Cruz var aktiv i rasistisk hatgrupp på sociala medier”

NYHETER

I en privat grupp på Instagram ska skolskytten Nikolas Cruz framfört rasistiska, antisemitiska och homofoba åsikter.

FBI varnades om Cruz meddelanden på nätet – men gjorde inte något.

President Donald Trump menar att den federala polisen var för upptagen med att undersöka Rysslandskopplingarna till Trumpkampanjen.

”Tillbaka till grunderna och gör oss stolta!” twittrar Trump.

Nikolas Cruz, 19, greps i onsdags efter att ha skjutit ihjäl 17 personer på skolan Marjory Stoneman Douglas High i Parkland, Florida.

Cruz ska tidigare ha varit elev på skolan men blivit relegerad.

1 av 14

Sex medlemmar i gruppen

Den amerikanska tv-kanalen CNN har kartlagt Nikolas Cruz och hans aktiviteter tiden före skolmassakern. Man hittade tidigt flera kommentarer han gjort på en numera borttagen Youtube-kanal. Spåren ledde till en grupp på det sociala nätverket Instagram

I gruppen, där Cruz och fem andra personer var medlemmar, ska skolskytten ha gjort hundratals rasistiska, antisemitiska och homofoba inlägg.

Han skrev att han hatade svarta personer bara för att de var svarta. Vidare skrev han att han hatade judar eftersom han ”var övertygad att de skulle ta över världen”.

När en annan medlem skrev att han avskydde homosexuella höll Cruz med och skrev ”att man borde skjuta dem i bakhuvudet”.

Skrev brev till Trump

Enligt CNN är de övriga medlemmarna i gruppen under 18 år och ingen av dem var villiga att ställa upp på någon intervju med mediebolaget.

Det finns inga tecken eller uppgifter på att någon av medlemmarna i gruppen ska vara medlem i någon extremistgrupp eller vara organiserade på något sätt.

I ett inlägg skriver Cruz att han skickat brev till president Trump och också fått svar. CNN:s reportrar kollade upp uppgiften med Vita huset och få en kommentar om det påstådda brevet, men har ännu inte fått något svar därifrån.

Dödade mindre djur och fåglar

Cruz automatkarbin av modell AR-15 som han använde i massakern införskaffade han för ungefär ett år sedan. Vapnet diskuterades flitigt i gruppen. Även andra vapen kommenterades i flera inlägg. Man talade om vilka vapen som var bäst.

På ett ställe skrev Cruz att han hade funderat på att döda någon. När en annan frågade om han menade allvar ska han ha skrivit att han bara skojade. I två andra inlägg skriver Cruz att han dödat mindre djur. Att han ska ha skjutit flera fåglar med sina gevär.

”Han verkade trevlig, men hade också psykiska problem”, sa en av medlemmarna till CNN.

”Allt jag vet är att han gillade vapen och hatade liberaler”.

När CNN frågade FBI om de kände till gruppen fick man beskedet att vända sig till den lokala polisen.

Trump: ”FBI lägger för mycket tid på Rysslandsutredningen”

FBI har medgett att de missat varningstecken kring Nikolas Cruz, flera tips från allmänheten om att han har varit våldsam och haft ”en önskan att döda människor” har inte följts upp.

Att den federala polismyndigheten brustit i rutinerna har fått kritik. Under tidig söndagsmorgon svensk tid skriver president Donald Trump på Twitter att FBI:s agerande inte är acceptabelt och menar att myndighetens fokus ligger för mycket på att utreda om Ryssland påverkat det amerikanska presidentvalet som ledde till Trumps seger.

”Väldigt ledsen över att FBI missade många av de varningssignaler som skolskytten i Florida sände ut. Det här är inte acceptabelt. De ägnar för mycket tid åt att bevisa den ryska delaktigheten i Trumpkampanjen – det finns ingen delaktighet. Tillbaka till grunderna och gör oss stolta!” twittrar Trump.

Därför införs inte hårdare vapenlagar i USA 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Vapen

Florida