”Min historia är sann”

Läs hela chattet med Mia från boken ”Gömda”

Intresset var enormt när Aftonbladets läsare fick chansen att chatta med Mia.

Klockan fem på morgonen, amerikansk tid, chattade Mia från sitt hem i Tucson.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att få chatta med mina läsare, skriver Mia.

Här är ett utdrag från chatten.

emil säger: Varför väljer du att just att stiga fram nu och inte tidigare?

Mia säger: När drevet gick tyckte jag att ingen hade lyssnat på mig. Jag tycker att det är viktigt att folk lyssnar på mig om jag ska gå ut.

caisa säger: Stå på dej! Kommer att fortsätta att använda dina böcker i undervisningen! Min fråga är hur dina barn klarade "tonårstiden"?Jag har en elev som lever gömd och är bekymrad över elevens identitetsutveckling. Den egna personligheten är ju skyddad och delvis dold för eleven och det är svårt att få hjälp i Sverige utan personnummer.Har du några tips?

Mia säger: Om man tittar Sara klarade hon inte av tonårstiden, hon började ju använda droger. Medan Dennis klarade sig bättre. Han klarade skolan galant. Man kan få ett tillfälligt personnummer, det har jag haft. Det är svårt att få hjälp utan personnummer. Det är jätteviktigt att prata med de här ungdomarna. det är viktigt att de får prata ev sig.

Henrik säger: När hade du någon typ av kontakt med ditt ex senast?

Mia säger: Henrik, om du menar mannen med de mörka ögonen såg jag honom 93-94 i rätten. Jag kan ha fel på år, det är svårt med minnet.

amanda säger: Mia, är du inte rädd att de hittar dig, när du nu träder fram med uppgifter var du bor, hur du ser ut och vad du heter? Din historia är otroligt gripande och jag önskar dig all lycka med ditt nya liv i USA.

Mia säger: Jag är rädd, men det här är ett nödvändigt ont. Det är viktigt för andra kvinnor. Tack för att du önskar mig lycka till.

Erica säger: Var det på grund av eventuellt tvångsomhändertagande av barnen som du stack till Chile, egentligen?

Mia säger: Nej, det var på grund av hur vi levde, att vi levde gömda och var hotade. Jag såg inte slutet.

Jessica Frank säger: Ungefär hur många gånger blev du upphittad av Osamas "vänner" när ni var på flykt i andra städer?

Mia säger: Massor med gånger, jag minns inte antalet. Men det var vid flera tillfällen.

Sofia säger: Hur har hela denna cirkus då Monica kom ut med sin bok påverkat dig och din familj, främst "Emma"?

Mia säger: Emma är förbannad. Hon tycker stå på dig mamma. Min familj har lidit och nu får de uppleva allt igen, och jag också.

Sourze säger: Hej Mia. Hur kunde polisen komma fram till att det inte var något fel på Trossen trots att du rapporterade till Liza M att den lurade utsatta kvinnor och socialtjänsten?

Mia säger: Det var fler kvinnor än jag som rapporterade det till Liza. Socialtjänsten anmälde inte för de skämdes för att de hade gett pengarna, det var så de sa. Då la de ner allt.

Kaisa säger: Har D betalat skatt för dina bokinkomster/royalty inkomster i något land och kan du bevisa det ?

Mia säger: Ja, det är självklart att jag betalar skatt som alla andra och jag kan bevisa det. Min man och jag betalar skatt på våra gemensamma inkomster här i USA. Vi sitter med det nu i dagarna, faktiskt.

pelle säger: Vad säger du till alla läsare som köpt dina böcker och nu känner sig lurade?

Mia säger: Okej, jag kan inte säga så mycket. Jag har berättat min historia och den är sann.

Åsa säger: Vill bara skicka en stor uppmuntrande kram! Stå på dig! Det är MÅNGA MÅNGA som tror på dig. Glöm inte det! Hur kan du skydda dig nu när "alla" vet vem du är? Kram

Mia säger: Det gäller att leva försiktigt och inte åka tillbaka til Sverige. Tack Åsa för kramen. Jag vill ge tillbaks alla kramar. Tack!

Daniel säger: I Immigrationsdomstolen i Denvers beslut om att bevilja dig asyl den 25 februari 2003 står det att "a letter from the Swedish Supreme Court indicating Sweden's inability to protect the applicant" Vad menas med detta? Är det ett brev från HD?

Mia säger: Det är vad de kallar kammarrätten, det var en svensk och dansk översättare i rätten och de hade en bättre översättning. De syftar på domen och den skickades i brevform, och därför blir det letter. Det är en översättningsfråga egentligen.

MOa säger: Du har ju sagt att du aldrig kan återse din hembygd men folk i din hemstad säger att du har varit där åtskilliga gånger. Varför har du ljugit om detta? Du påstår ju fortfarande att du inte kan åka till Sverige men enligt andra har du vistats vid flertalet tillfällen i Oxelösund. Varför dessa lögner?

Mia säger: Jag har inte varit hemma och bott hemma, Jag har varit hemma och varit i tingsrätten, men det kallar inte jag att vara hemma och besöka mina föräldrar och syskon. Och självklart kan jag åka till Sverige, men jag kan inte stanna i Oxelösund.

Linda säger: Tror du verkligen att Osama skulle ge sig på dig om du besökte Sverige nu, efter så många år?

Mia säger: Du måste förstå att jag levt i skräck i så många år. jag kan inte säga att han skulle göra mig något, troligtvis skulle han inte göra mig något. Men jag är livrädd för den mannen.

malin säger: Är det sant att osama och hans vänner stod med vapen utanför ditt hus?

Mia säger: Jag såg dem med vapen. jag vet inte vad det var för vapen men det var långa vapen. Jag kan inte säga om det var riktiga vapen eller k-pistar. De var ute för att skrämma mig och det gjorde de jäkligt bra.

Natalie säger: Du sa i TV 4-interjvun förra sommaren att du skulle komma med en 5:e bok. Kommer du att skriva en 5:e bok? Och isåfall när kommer den ut?

Mia säger: Om jag skriver en femte bok om min familj så kommer den ut om några år när jag och Sara läkt färdigt.

Yankee säger: Själv har jag blivit utsatt för misshandel och sexuella övergrepp från min förra man, och läste din bok en gång till och kände igen mig från boken. Jag tror att boken ha hjälpt många kvinnor däribland mig. Men hur tror du att de kvinnorna reagerade när trovärdigheten i boken ifrågasatts? Och hur kände du när mannen med de svarta ögonen trädde fram och du fick då se hur han såg ut idag? Vilka känslor kom upp?

Mia säger: Det var en svår fråga. Min trovärdighet har ifrågasatts, men min historia är sann. När jag såg honom i tidningen ryggade jag tillbaks. Skräcken var så stor. Jag stängde av datorn och min man hjälpte mig utfrån rummet. jag är inte så duktig på att ta hand om min skräck, det blev en chock. Det var otäckt.

elvine säger: Du sa i TV 4 i somras att Osamas nuvarande fru och barn också lever gömda. Det förnekar hans nuvarande fru. Varifrån fick du uppgifterna om att frun och barnen lever gömda?

Mia säger: Jag fick den uppgiften från skattemyndigheten och så har jag sett en polisrapport. Det var folk som sa att de inte levde tillsammans.

jenny säger: Varför tror du att Monica Antonsson valde att skriva sin bok?

Mia säger: Monica är upset med mig och vill skada Liza Marklund.

PelleW säger: Hur ser du på din framtid?

Mia säger: Jag ser på min framtid här med mina barn och min familj i USA. Och jag kommer ha kontakt med Michael, vi hördes senast i går. Jag ska vara med mina barnbarn och ha ett så bra liv som det kan bli.

Annika Wikström säger: Hur byggde du upp dig själv efteråt, för att kunna leva normalt. Tycker att du är otroligt stark och önskar dig allt gott.

Mia säger: Man bygger upp sig med hjälp av barnen. Vi kommer alltid leva ett skyddat liv, annorlunda än andra. Det är inte normalt att prata med sitt barn fyra gånger om dagen. Jag hälsar dig så gott.

Chely säger: Hur ser Du på att Michael tänker skriva en egen bok?

Mia säger: Jag tycker att det är jättebra. Det kanske läker hans sår som det gjorde för mig att skriva mina böcker. Men jag vet att han inte kommer skriva den med Monica Antonsson som det sagts. Det sa han till mig igår.

J säger: "Gömda" anklagas för att ha rasistisk underton, upplever du det på samma sätt?

Mia säger: Det var jättesvårt med mannen med de mörka ögonen. Jag tycker inte att den är rasistisk, det kunde ha varit vem som helst, det kunde ha varit en svensk man.

kvinna39 säger: Har du gått i någon form av terapi efter du flyttat till USA? Har du bearbetat ditt liv på något sätt?

Mia säger: Jag har gått i terapi, men tyvärr har det inte hjälpt mig för de har gråtit mer än jag.

julia säger: Hur kan du bemöta Monica Antonsson bok när du inte läst den?

Mia säger: Jag har fått information om den boken av min son och av tidningar. Men framför allt av Michael.

Emma säger: Det låter i tidningarna som att Michael var väldigt upprörd och jag vet inte om jag fick en förvrängd syn på det, men han verkade väldigt arg. Är det något han visar mot dig?

Mia säger: Han har en ilska för att vi har lämnat honom. Självklart pratar han om det, och vi pratar om det. Det kommer man förstå när han skriver sin bok.

Julia säger: På vilket sätt har du hjälp kvinnor när du bott i USA? Hur många? Med hur mycket pengar?

Mia säger: Jag har hjälpt flera, men jag kan inte säga hur jag gjort. För det kan skada dem. De har fått pengar för att starta ett nytt liv i USA. Det känns inte rätt att säga, den fick 10 000, den fick mer. De stannar i USA, jag vill inte säga hur.

sofie säger: Tycker att det är helt sjukt, att din berättelse ifrågasätts o anklagas för felaktiga uppgifter. Tycker du är stark som överhuvudtaget har gått ut o berättat din historia, o vem du är!! Det måste kännas svårt att bli ifrågasatt och inte bli trodd??

Mia säger: Det är nog bland det värsta jag varit med om, som kvinna har jag ju aldrig blivit trodd när jag gick till polisen heller.

CC säger: Händelsen på Emmas dagis som beskrivs i Gömda råder det motstridiga uppgifter om. Men ingen polisanmälan. Varför anmälde inte dagispersonalen en sådan otroligt allvarlig händelse tror du?

Mia säger: Den är anmälan, tyvärr är de polisanmälningarna bort. Men det finns och där står en hänvisning till en dagispersonal.

Sara säger: Hej Mia, Hur mår Emma & Robin idag ? Har de läst böckerna ? kram

Mia säger: Emma har läst böckerna, hon är halvhyfsad på svenska, De mår bra i dag. Robin har inget intresse av att läsa böckerna. kram tillbaks till dig!

Aha säger: Hej Mia. Jag måste säga att jag blev besviken när jag läste att mycket av det som står i boken är lögn. Men själv säger du att du står för det och att allt är sant. Hur mycket ur boken är lögn? Finns det någon lögn överhuvudtaget?

Moderator säger: Nu kommer sista frågan.

Mia säger: Min historia är sann och vad Liza har ändrat får hon står för. Lögner kan man inte säga att det finns. det är detaljer som är ändrade.

Yvonne säger: Har du börjat inse själv att den skräck du ännu känner, kan vara att du fastnat kvar i den känslan? Att du inte vågat gå vidare och tro på att "det är över"?

Mia säger: Jag har inte insett det, kan jag säga. min skräck finns där. den var på vilande ett tag men nu finns den där igen. Nu när jag går igenom allt kommer skräcken tillbaka.

Moderator säger: Nu är chatten över. Vi tackar Mia.

Mia säger: Jag vill tacka alla läsare och alla som skickat mejl och stöttat mig. Ni är underbara, det är ni som fått mig att kunna gå vidare,

Publisert: