Nyheter

KD: Gör det lättare att sälja sprit

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Partiledningen kritiserar den egna pekpinnepolitiken på DN debatt

Bort med pekpinnarna från politiken!

Bland annat vill Kristdemokraternas ledning göra det enklare att sälja sprit.

”Vi kristdemokrater är ett trygghetsparti, inget förbudsparti”, skriver partiledare Göran Hägglund på DN Debatt.

Foto: Foto: Scanpix

Två opinionsmätningar från helgen visar att Kristdemokraterna lever farligt. I Sifos mätning hamnar partiet strax över den magiska fyraprocentsspärren. I Skops mätning ligger partiet strax under gränsen som krävs för en riksdagsplats.

Nu vill partiet bryta trenden genom färre pekpinnar i politiken och större ansvar för den enskilde. Mest radikala förslag: Göra det enklare att sälja sprit på krogen.

Krydda eget brännvin

Bland annat vill man häva förbudet för restaurangägare att krydda sitt eget brännvin. Och cateringföretag som servar slutna sällskap ska kunna få permanent serveringstillstånd. Dessutom vill partiet göra det möjligt för restauranger att servera alkohol ”utan att de prompt måste servera varm mat.”

Kristdemokraterna avfärdar också myten om att partiet vill förbjuda snus såväl i Sverige som i hela EU. ”Så är naturligtvis inte fallet”, skriver partiledare Göran Hägglund, folkhälsominister Maria Larsson och finansmarknadsminister Mats Odell på Dagens Nyheters debattsida.

Partiledningen är självkritisk:

Tagit flera steg

”Även vi kristdemokrater har haft en tendens att se livets knepigheter – stora som små – som politiska problem, där politikens redskap kan och ska användas för att lägga till rätta och styra upp. Det finns alltså skäl för oss kristdemokrater att pröva vårt eget agerande.”

Man har redan tagit flera steg. Kristdemokraterna är inte längre för statlig filmcensur och man har tagit steg för att lätta på reglerna för strandskyddet. Partiet vill också, i rättvisans namn, öka myndigheternas ansvar gentemot medborgaren:

”Vi medborgare får betala om vi inte åtgärdar problem med avlopp, om vi inte betalar skatt och deklarerar i tid. Varför ser man inte med självklarhet att det borde vara samma sak när myndigheter inte lever upp till sina åtaganden?”

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: