Fyra gånger högre risk för gravida

Av: Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

Gravida kvinnor löper fyra gånger högre risk att bli allvarligt sjuka av svininfluensan.

Det visar en ny studie som presenteras i dag.

Det är viktigt att behandling sätts in snabbt, säger forskaren Denise Jamieson.

Ingenting talar för att gravida kvinnor skulle vara mer mottagliga för influensaviruset. Däremot visar den nya studien att gruppen löper större risk för komplikationer.

Det är forskare vid US Centers for Disease Control and Prevention som har analyserat influensasmittan bland gravida kvinnor. Studien genomfördes mellan början av april och mitten av juni i år. Under den perioden avled sex gravida kvinnor till följd av H1N1-viruset i USA.

Slår larm

Forskarna slår nu larm. Gravida som misstänks ha viruset bör ges Tamiflu även innan smittan har bekräftats.

– Läkarna bör agera snabbt och sätta in behandling helst inom 48 timmar, säger Denise Jamieson som leder studien.

Hennes grupp av forskare rekommenderar även att gravida ska ställas först i kön för vaccinering.

Svenska Smittskyddsinstitutet delar bilden att gravida tillhör en riskgrupp.

– Jag kan i viss mån förstå om man som gravid är orolig. Misstänker man att man har smittats bör man kontakta sjukvården, förslagsvis via mödravården, säger Jan Albert professor i smittskydd.

WHO har tidigare rapporterat om läkare som undvikit att ge Tamiflu till gravida kvinnor. Läkemedlet har bara testats i begränsad utsträckning på gravida.

– Men alla data som finns tillgängliga visar att det inte har någon skadlig effekt på fostret eller mamman, säger Jan Albert.

Vaccinet inte godkänt

Vaccinet mot H1N1-viruset är fortfarande inte godkänt för gravida. Utvärdering av vaccinet pågår inom det europeiska läkemedelssamarbetet (EMEA). Nya data inkommer hela tiden enligt svenska läkemedelsverket.

– Det är än så länge bara färdigtestat på personer mellan 18 och 60 år, men gravida ingår inte i den testgruppen, säger Agneta Holmström på Socialstyrelsen.

Först efter klartecken från EMEA kan svenska myndigheter fatta beslut om gravida ska ha förtur till att vaccineras.

– Förutsatt att vaccinet blir godkänt är det troligt att gravida kommer att tillhöra den prioriterade gruppen, säger Jan Albert.

Publicerad: