Timbuktu till Urkult

NYHETER

Spelar med bandet Kamraterna på folkmusikfestival

1 av 2 | Foto: Anja Larsson / www.urkult.se
Eldshow på Urkult.

På torsdag inleds en magisk festival i Norrland. Under tre dagar samlas människor från hela landet för musik, shower och work-shops. Denna speciella världsmusikfestival lockar kända och okända artister.

När mörkret åter faller över Norrland, och hösten börjar göra sig påmind, då är det dags för festival vid Nämforsen, i Näsåker i Ångermanland. För 15:e gången annordnas Urkult, en musikfestival med fokus på folkmusik och skapande.

– Jag har varit där förut och skulle hemsk gärna åka tillbaka, säger Mattias Kontio, 32 från Stockholm som besökt festivalen flera gånger.

Urkults ordförande Lars Enberg håller med.

– Urkult är bland det häftigaste jag vart med om. Där möter man fantastiska människor och knyter många kontakter.

Under festivalen annordnas verkstäder och kurser i udda läror som taikotrummor, jojk, teater, Qui Gong, clowneri, dansa med eld, jonglera med eld, capoeira ochkontaktimprovisation.

– Första dagen är det en Eldnatt med en traditionsenlig show, sedan är det mycket work-shops och aktiviteteter under hela festivalen. Totalt kommer också ett 50–tal artister. Det bästa med festivalen är nog att den pasasr så bra för familjer och barn. Jag skulle säga att festområdet är ett av Sveriges roligaste lekställen, desstuom finns nya Hedenhösland precis i närheten, säger Lars Enberg.

Magi och eld

Skogsknytt, väsen och magiska ting är ingenting ovanligt under den udda festivalen som lockar människor från hela Sverige samt en hel del utländska besökare.

- Det kommer många barnfamiljer, speciellt sedan de som gjorde festivalen för 15 år sedan nu börjar få barn. Men ungdomarna börjar också hitta hit, vilkt är väldigt kul. Men vi har ett begränsat antal biljetter, vi vill inte att festivalen ska bli för stor. Det är inte vårt mål att växa och tjäna pengar, säger Lars Enberg.

Festivalens höjdpunkt är en eldshow där eldsprutare, dansare och musiker skapar en trollsk känsla av gemenskap bland de dansande besökarna. Långt från stadens stress och verklighetens bojor.

– Det är som en helt annan värld där uppe, med ödmjuka människor och en härlig stämmning på festområdet, säger Mattias Kontio.

En av festivalens grundpelare är miljö och ekologiskt tänkande. All mat som serveras på festivalområdet är ekologisk och soporna sorteras noga.

– Det är väldigt viktigt för mig att man även på en sådan här stor festival ägnar en tanke åt miljön, kommenterar Mattias Kontio.

Främst i årets artist line-up står bandet Kamraterna som består av skånske hiphoparen Timbuktu och gitarristen och sångaren Marcus Tingsek. Med dem spelar också Cirkus med Neneh Cherry i täten, Eric Bibb, mexikanska niomannabandet Bandikoro, dragspelerskan Johanna Juhola och många fler folkmusiker från olika delar av världen.

Lina Thorén / Minimedia