Hus och hem

Sätt färg på ditt hem!

NYHETER

Lägenhet i färgstarkt 1960-70-talsretro i göteborgska Majorna.

Klicka på bilden för större version!
Klicka på bilden för större version!

65 kvadratmeter och fyra personer – det kan låta som en mardröm för den som gillar ­prylar.

Men Johanna Sjöstrand och hennes familj har förvandlat hyrestrean till ett lekfullt och färgglatt hem där alla favorit­prylarna får plats!

När Johanna, maken Johannes och barnen Alma och Vera flyttade in i hyreslägenheten i Majorna i Göteborg var alla väggar ljusgula på sent 1990-talsvis. Johanna målade allt vitt, men inte för att hon är rädd för färg – tvärtom!

– Jag gillar färgglada saker och 1960- och 1970-tal. Det låter klyschigt, ”vit bas med färgglada accenter”, säger Johanna med ett skratt.

Men lägenheten är långt ifrån klyschig, utan väldigt personlig, hemtrevlig och lekfull. Man förstår att Alma, 7 och Vera, 4 trivs här trots att ytan är relativt liten. I det största sovrummet kamperar tjejerna i våningssäng, medan Johanna och Johannes sover i det lilla sovrummet.

– Vi byte faktiskt sovrum så sent som i våras. Tidigare hade vi det största sovrummet med arbetsbänk, för vi tänkte att vi måste ha en arbetsplats. Men sen löste vi det så att tjejerna fick det stora sovrummet men att arbetsbänken fick stå kvar med min symaskin till exempel, så kan jag sitta där när jag behöver, berättar Johanna.

Att vara generös med den yta som finns och inte dela in rummen i ”vuxenrum” och ”barnrum” är familjens sätt att få ytan att räcka till. I vardagsrummet står ett litet fällbord som blir ett extra matbord när släkten kommer på besök, men agerar ritbord åt döttrarna till vardags. Genomgående i hela lägenheten är klara färger, Bumlinglampor och lekfulla detaljer.

– Det är nog en kombination av min smak och att vi har barn, jag gillar ju stilen och det ska också kännas okej för tjejerna att vara överallt i lägenheten. Det är ju ganska litet, så de måste få känna att det är deras lägenhet också, säger Johanna.

De glada färgerna blandas hej vilt, främst rött, gult och orange.

–?En favorit är nog grönt, men eftersom vi har ett grönt litet sommarhus så får den färgen bo där så vi har inte så mycket grönt i lägenheten.

Johanna bloggar på Family ­livings hemsida under namnet Fingerspitzgefühl, där hon ­delar med sig av små färgglada bilder från sitt liv och ett och annat pyssel.

– Bloggen är inte riktigt en dagbok, utan mer små glimtar ur vårt liv här och ute i stugan. Jag tycker om att sy när jag hinner och gillar att ha någon idé i bakhuvudet som jag kan gå och fundera på ett tag, tills det en dag blir av!

Text: Maria Soxbo

Foto: Johanna Sjöstrand

Johannas 3 knep för att klara av att vara fyra på 65 kvadrat:

1. Lär barnen att allt har sin plats. I tjejernas rum finns märkta lådor för alla prylar, och så har det varit ända sedan de var riktigt små.

2. Ta hänsyn men var flexibel. Om barnen vill bygga tågbana i hela vardagsrummet så är det okej om de städar undan nästan dag.

3. Skaffa möbler med flera funktioner. Vi har bord som går att fälla ut till dubbla storleken och pallar med förvaring till exempel.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård