Mellin: Inte ens när de skulle göra en pudel blev det rätt

avLena Mellin

De förbannade kunderna.

De arga ägarna.

Det kalla stålet från staten.

Därför ändrade sig SEB om Annika Falkengrens vd-lön.

Det som inte går att förklara bör man avstå ifrån. Det är enkel och arbetsbesparande levnadsregel.

Om SEB:s ledning hade hållit sig till den hade de kunnat ägna sig åt viktigare saker än vd Annika Falkengrens lön den här veckan. Men det gjorde de inte och alltså blev de tvungna att ägna dyrbar tid åt att försvara det som inte gick att förklara.

Men nu är backslaget ilagt. Samma Falkengren som 2007 fick en lön på drygt tolv miljoner får i år klara sig på sju. Det går att hålla sig flytande på det också.

Att SEB skulle tvingas backa var, åtminstone för en utomstående, solklart. Skälen är tre.

1. Staten

Riksdagen har godkänt flera stora stödprogram till banksektorn. SEB:s ordförande Marcus Wallenberg har upprepat att de är intresserade av att ingå i åtminstone ett, garantiprogrammet på 1 500 miljarder.

Men ett krav för att få delta är lönestopp, bonusstopp och högst två årslöner i avgångsvederlag för ledningen.

Efter ett möte i går mellan Wallenberg, Falkengren och Riksgäldens chef Bo Lundgren stod det klart även för SEB-topparna att Falkengrens lönehöjning diskvalificerade banken från att vara med.

Ett extra styrelsemöte senare var lönen tillbaka på förra årets nivå. Både för vd:n och resten av ledningen. Money talks (pengar styr).

2. Kunderna

Inte sedan fallskärmarna för dåvarande Nordbankens direktörer avslöjades i början av 1990-talet har en sådan vrede riktats mot en enskild bank. Till och med åldriga damer på Östermalm, med livslång relation till SEB, har hotat att lämna Wallenbergs husbank.

Men att en bank i kris, som just bett sina ägare om 15 miljarder, som ska göra sig av med 500 personer, höjer vd:ns lön med 28 procent eller två miljoner går inte att förklara.

Bara höjningen motsvarar nära sju årslöner för en medelinkomsttagare. Hela vd-lönen är 23 årslöner.

3. Ägarna

SEB-aktien har, liksom andra bankaktier, störtdykt på börsen. Det, och den slopade aktieutdelningen, hade möjligen ägarna kunnat hacka i sig.

Men de som förra fredagen infann sig på bolagsstämman på Cirkus i Stockholm upplevde att Marcus Wallenberg dessutom mörkade om den höjda lönen. De fick intryck av att det handlade om kaffepengar – inte flera miljoner.

Det har fått en del storägare att fundera över bankens besked även i andra frågor. Är läget i Baltikum ”under kontroll”, som SEB säger, eller inte? Det kan vara så att banken även där ger orden en annan betydelse än de gängse.

Hela löneaffären är sällsynt illa skött. Inte ens när de skulle göra en pudel blev det rätt. Marcus Wallenberg uttalade sig i några få utvalda medier. Annika Falkengren inte alls.