"Det har blivit så underbart här ute"

NYHETER

Ulla vann Härligt hemmas balkongtävling

1 av 6 | Foto: mikael gustavsen
Ullas balkong går numera i toner av svart, vitt, mycket grönt och lime och ger en stark Medelhavskänsla. Bordet med fällbar skiva och stapelbara stolar kommer från Berga Form. De finns i vitt och svart.

Smarta blomlådor, skön belysning och en terassvärmare.

Så blir sommaren längre på Ulla Rasmussens älskade balkong.

– Det blev så vackert. Det är fantastiskt, säger hon.

Ulla drog en vinstlott.

Hon deltog i Härligt hemmas och Balkongshoppens tävling där förstapriset var att få balkongen stajlad för 10 000 kr av inredaren Linda Blomkvist. Ulla vann och kan nu njuta ännu mer

– och längre.

– Jag brukar vara härute hela somrarna, säger Ulla och sveper ut med handen mot sin oas.

Stockholm breder ut sig

Utsikten från Södermalm i Stockholm är svårslagen. Till vänster tornar Stadshuset upp sig, till höger ligger Globen. Kort sagt, hela staden breder ut sig framför balkongen.

– Ulla hade redan en fin sommarbalkong, men jag tycker vi har lyckats förlänga säsongen, säger Linda Blomkvist.

Hon bytte ut krukorna mot stora blomlådor av polypropen, ett material som både klarar sig självt och växterna mot bitande kyla långt in på hösten.

Fyra spotlights och en solcellslampa lyser upp växterna och ger ett hemtrevligt ljus. Tanken är att balkongen ska vara vacker att se på även inifrån lägenheten. Vid solstolen står nu också en terrassvärmare som värmekälla.

Blommorna trivs också

I balkonglådorna som hänger på räcket i skuggan av ett praktfullt parasoll, med specialfäste för just balkonräcken, trivs limegrön, frodig ipomoea tillsammans med nejlikor. I en kruka på golvet bryter chokladblommor av mot blomstersalvia och på båda kortsidorna klänger växter upp på spaljéer.

– Jag är förvånad över att man kan få plats med så mycket, säger Ulla och skrattar.

– Det har blivit helt underbart härute.

Johan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård