Jobb & karriär

Plugga utomlands

NYHETER

Kanske dags att vidga vyerna? Att studera utomlands ger dig nya kunskaper, kontakter och perspektiv.

Du kan få studielån från CSN för att studera i ett annat land. Pluggar du i ett land där kostnadsläget är högre än i Sverige kan du få låna mer pengar än för vanliga, svenska studier. Du kan också få låna en viss extrasumma till undervisningsavgifter, resa och försäkring. Men tänk på att lånet ska betalas tillbaka en dag också! Mer restriktiva regler kan vara på gång.

Använd dina kontakter

Det finns några olika sätt att hitta utbildningar i andra länder.

1. Utbyte. Du kan börja plugga i Sverige, och sedan dra nytta av ett utbytesprogram. Många universitet och högskolor har utbytesavtal med olika länder. Det finns också folkhögskolor som har en del av studieperioden förlagd till ett annat land. Ibland finns möjligheter att bo i familj eller jobba en tid som volontär inom utbildningen.

2. Egen hand. Du kan söka helt på egen hand. Det kan vara svårt – det bästa är om du hittar en annan svensk som pluggar där nu, eller har pluggat där tidigare.

3. Förmedling. Det behöver inte bli dyrare att hitta en utbildning via en förmedling, men du är begränsad till de länder och utbildningar de erbjuder.

Maria Wångersjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär