Två anhållna för åklagarbomb

avErik Wiman

Två män har gripits och anhållits i Malmö misstänkta för bombdådet vid chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007.

Männen har kopplingar till den kriminella organisationen Brödraskapet Wolfpack.

De är bland annat misstänkta för mordförsök.

Chefsåklagaren Barbro Jönsson hade just lämnat sitt radhus i Trollhättan och var på väg till Göteborg när bomben detonerade. Det var den 20 november 2007, bara några dagar innan Jönsson skulle inleda rättegången mot sex män med kopplingar till nätverket Brödraskapet Wolfpack.

Attentatet orsakade en stor polisinsats. Nationella insatsstyrkan fanns på plats i Uddevalla och polisen slog en järnring kring Barbro Jönsson för att skydda henne från eventuellt nya attacker.

Polisen fick in tips från allmänheten om fordon som rört sig i området innan bomben small. Två män hade även setts i närheten av hennes hus runt halv sju på morgonen.

Två gripna

I går, drygt 14 månader efter bombattacken, greps två män, 24 och 25 år, som misstänks ligga bakom attentatet. Gripandet skedde i Malmö i samverkan mellan polismyndigheterna i Skåne och Västra Götaland.

De två männen är på sannolika skäl, den högsta misstankegraden, misstänkta för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det här är resultatet av utredningen som har pågått intensivt under ett år. Det är typiskt med utredningar kring gängkriminalitet att det tar lång tid, säger Sven Alhbin vid länskriminalen i Göteborg.

Gängmedlemmar

De två männen har kopplingar till Brödraskapet Wolfpack, bekräftar kommisare Thord Haraldsson som utreder attentatet mot Barbro Jönsson.

De misstänkta gärningsmännen var frihetsberövade sedan tidigare på grund av annan brottslighet. Häktningsförhandlingar kommer att hållas under söndagen och måndagen.

Männen nekar till att de ska ha någonting med sprängningen att göra.