Iran avrättar 14 personer i park

NYHETER

Deras familjer uppmanas närvara

I morgon avrättar Iran 14 personer offentligt i en park i Zahedan.

"Domstolsväsendet har bett Zahedans invånare att närvara, särskilt familjerna till offren", skriver nyhetsbyrån Fars.

Männen ska hängas efter att ha dömts för inblandning i en attack på civila 2006.

De är dömda för "krig mot Gud, korruption mot jorden och dödandet av oskyldiga och för att beväpnade ha tagit gisslan under terroristattacken i Tasuki och Darzin i Bam", skriver domstolsväsendet i provinsen Sistan-Baluchistan i ett uttalande, rapporterar Fars.

Tillhör oppositionsgrupp

De 14 anklagas för att tillhöra Iranska folkens motståndsrörelse, PRMI, en baluchisk väpnad oppositionsgrupp som också kallas Jondallah.

De ska avrättas genom hängning halv sju på tisdag kväll i en park i staden Zahedan, som ligger provinsen Sistan-Baluchistan på gränsen till Pakistan.

Männen är dömda för inblandning i attacken den 25 mars 2006, då beväpnade män blockerade motorvägen mellan Bam och Kerman i sydöstra Iran och sköt på förbipasserande bilar, enligt Irans statliga Press TV.

22 civila dödades och sex personer skadades.

Enligt Press TV har Jondallah tagit på sig attacken.

Amnesty protesterar

Bland andra kommer Abdolhamid Rigi avrättas. Han är bror till mannen som pekas ut som ledare för Jondallah, Abdolmalek Rigi.

Amnesty International uppmanar Iran att ställa in hängningen.

– De 14 har inte fått en rättvis rättegång och de här avrättningarna måste stoppas, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

– Iranska myndigheter måste hörsamma internationella krav på mänskliga rättigheter och garantera rättvisa rättegångar, det är av yttersta vikt när det gäller dödsstraff.