Alfatiken rymde – då tvingades man skjuta alla

När alfatiken rymde fanns det inget annat val för personalen på Skånes djurpark än att skjuta hela flocken.

– De hade aldrig accepterat att leva utan sin mamma. Det hade aldrig fungerat, säger Alfred Lindskog, rovdjursförvaltare på djurparken sedan 11 år.

Han beskriver gårdagens händelse som en fruktansvärd tragedi.

– Det här är ingenting man vill göra utan den absout sista utvägen, säger han med tung röst.

Var mycket fäst vid vargarna

Alfred Lindskog är skärrad. Han har skött om vargarna sedan de kom till djurparken 2002 och är mycket fäst vid föräldraparet Vera och Viljar.

– Man bygger upp en kontakt när man hälsar på dem varje dag, säger han sorgset.

I går, lördags, avlivades alla 12 vargar på djurparken. Personalen blev så illa tvungen, säger Alfred, efter att vargarna för tredje gången rymt ur hägnet i djurparken.

Problemen med vargarna startade redan i torsdags, när Alfred och de andra i personalen kom till jobbet på morgonen. Då upptäckte de att två av ung-vargarna rymt ur hägnet.

Gick inte att skjuta med bedövningspilar

Under natten hade vargarna dödat en kronhjort, två får och ett rådjur. Enda utvägen var då att skjuta de två vargarna.

– När vargen väl är ute ur hägnet går det inte att skjuta dem med bedövningpilar, säger Alfred Lindskog.

För att bedövningpilar ska kunna användas måste djuret vara stilla och jägaren stå nära.

– Så nära går aldrig att komma när vargen väl sprungit ut i parken, säger Alfred.

Efter att vargarna avlivats lagade personalen hålet i hägnet. Vad de då inte visste var att vargarna hade tränat upp förmågan att gnaga hål på hägnet. På lördagen när djurparkspersonalen kom till jobbet på morgonen upptäckte de återigen att vargarna gnagt hål på hägnet - och rymt. De lyckades fånga in två och laga hägnet men vid ett-tiden på dagen rymde vargarna igen.

– Jag blev inring akut till jobbet. De sa att fyra till hade rymt och att alfatiken var en av dem. Då förstod jag att det var allvar, säger Alfred.

Blev tvungna att skjuta hela flocken

Med traktor och bil genomsökte personalen parken i jakt efter vargarna. Nu var fyra vargar ute, sex kvar i hägnet. Personal placerades ut i hägnet för att stoppa vargarna i hägnet från att ta sig ut. Vargarna var oroliga och försökte med alla medel att gnaga sig ut.

– De gjorde allt för att springa efter mamman ut i parken. Vi visste inte hur vi skulle hantera det, säger Alfred.

När alfatiken skjutits blev personalen tvungna att skjuta resten av vargflocken.

– Det är fruktansvärt tragiskt men det var det enda vi kunde göra. Vargvalparna hade aldrig accepterat att leva utan sin mamma. De hade rymt direkt, säger Alfred.

”En fruktansvärd situation”

Nu finns det inga vargar kvar i Skånes djurpark. Samtliga tolv har dödats av sina skötare.

– Det här är en fruktansvärd situation. Jag har jobbat i parken i elva år men aldrig varit med om något liknande. Det var så hemskt för oss, vi lagade hägnet gång på gång men ändå lyckades de slita upp det, säger Alfred.

Anledningen till att vargarna flydde från första början kan ha att göra med deras ålder. När vargvalpar uppnått en ålder av två år blir de könsmogna och vill lämna sin familj för att söka efter en partner. Alfred tror att könsmognad kan vara orsaken, eller tvärtom, att flocken ville stöta bort ungvalparna för att de blivit för gamla.

Hade djurparken kunnat hindra detta?

– Nej, det vill jag inte påstå. Det här förloppet inträffar med alla djur och tidigare har det fungerat bra att ha kvar vargarna tillsammans i samma hägn, säger Alfred.

Vet du mer?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN