Stefan Löfven

Löfven och May vill vara hårda mot Ryssland

Av: 

TT

Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot Storbritanniens premiärminister Theresa May i Stockholm i dag. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) tar emot Storbritanniens premiärminister Theresa May i Stockholm i dag. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Storbritanniens premiärminister Theresa May håller pressträff efter överläggningarna i Rosenbad.

NYHETER

Både statsminister Stefan Löfven (S) och Storbritanniens premiärminister Theresa May är hårda i sina omdömen om Ryssland efter nervgiftattacken i Salisbury. Ryska diplomater har utvisats och eventuella ytterligare steg diskuteras, enligt Löfven

– Vi måste hålla den möjligheten öppen, sade Löfven på en pressträff med May efter ett timslångt samtal under den brittiska premiärministerns snabbvisit i Stockholm.

Löfven fortsätter att ge sitt oreserverade stöd till Storbritanniens premiärminister Theresa May i utredningen om nervgiftattacken i Salisbury. Och så länge Ryssland inte svarar på frågor som ställts måste ytterligare åtgärder vara ett handlingsalternativ, enligt Löfven. May tackade Löfven för att han snabbt var ute och fördömde det misstänkta ryska dådet mot ex-spionen Sergej Skripal och dennes dotter för en tid sedan.

– Det svenska fördömandet av mordförsöken i Salisbury var avgörande för att skapa västerländsk enighet om saken, säger hon.

Enligt May kan attacken ses som en del av ett mönster av fientliga handlingar från rysk sida, som försök att störa och påverka val i andra länder, attacker som den i Salisbury som utmanar internationell lag samt uppbackningen av den syriska Assad-regimen.

Den brittiska premiärministern noterar att Ryssland pekade finger mot Sverige efter mordförsöken i ett "befängt försök att förvanska sanningen".

Enligt May finns inga andra rimliga förklaringar än att Ryssland ligger bakom mordförsöken.

Brexit förstås

Även brexit har förstås diskuterats under de båda ledarnas möte.

– Det är positivt att förhandlingarna så långt varit framgångsrika, säger Löfven – och konstaterar samtidigt att många svårigheter återstår lösa.

May vill ha ett "bredare och mer ingående" handelsavtal med EU än vad EU har med något annat land. Det gjorde hon klart också timmarna före mötet med Löfven vid en pressträff efter ett möte med den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen i Köpenhamn.

May ser Danmark och Sverige som välvilliga medlemsländer vad gäller att få till ett så bra avtal som möjligt med EU, utan onödiga handelshinder, när britterna lämnar unionen om knappt ett år.

Bacon och smör

Sedan EU och Storbritannien nyligen kom överens om riktlinjer för utträdesförhandlingarna har det från flera håll inom EU ställts frågor om när britterna ska bli mer konkreta om vad de egentligen vill. De anses inte ha talat klarspråk om det ännu.

Den danske statsministern underströk att han vill se dansk bacon och smör säljas i brittiska butiker även efter brexit, liksom de brittiska produkter som han stöter på i danska hyllor.

– Men det är alldeles för tidigt att prata om kompromisser, sade Lars Løkke Rasmussen och tillade att det också finns en prislapp för britterna att lämna den inre marknaden i EU.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Theresa May