Talman Ryan ställer inte upp för omval

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Representanthusets talman Paul Ryan, 48, ställer inte upp för omval i november.

Avhoppet beskrivs som ett bakslag för Republikanerna.

– Jag har gett allt jag har, säger han på en presskonferens.

Den tongivande republikanske Wisconsinpolitikern meddelade beslutet på onsdagsmorgonen, lokal tid.

Paul Ryan, som var Mitt Romneys vicepresidentkandidat 2012, ersatte partikollegan John Boehner som representanthusets talman 2015. Han berättar på en presskonferens att han kommer att sitta mandatperioden ut och drar sig tillbaka i januari.

– Det här är ett arbetet som inte varar för evigt, säger han, enligt AFP.

Ryan förklarar att han gett jobbet allt han kan. Enligt honom blev familjesituationen avgörande för beslutet att lämna kongressen efter 20 år.

När han började hade han inga barn. I dag är han far till tre tonåringar. Ryan förklarar att han inte vill bli en ”helgpappa” för sina barn.

– Jag kan bara inte låta det hända, säger han.

Tros få följder

Ryan är ett av de tyngsta avhoppen hittills inför höstens mellanårsval till kongressen. Avhoppet är ett i raden bland Republikanerna, som i dag kontrollerar både representanthuset och senaten, och tros få följder för kampanjarbetet.

”Varenda republikansk bidragsgivare kommer att tro att partiet inte klarar av att behålla kontrollen över representanthuset”, säger en högt uppsatt republikan till den politiska nyhetssajten Axios.

Detta avfärdas av Paul Ryan själv på presskonferensen.

– Jag har övervägt det. Men jag tror verkligen inte att mitt beslut att stanna eller lämna 2019, kommer att påverka en enskild individs kampanj, säger han.

Majoritetsledaren Kevin McCarthy och ledamoten Steve Scalise pekas ut som möjliga ersättare.

Trump: ”En verkligt bra man”

En av Ryans största politiska framgångar som talman kom i december, när kongressen röstade igenom den omfattande skattereformen – en långvarig dröm för honom.

Han har ofta varit oense med Donald Trump och enligt vänner beror hans beslut nu delvis på frustration över presidenten, uppger Axios.

Donald Trump kommenterar på Twitter:

”Talman Paul Ryan är en verkligt bra man, och medan han inte kommer att ställa upp för omval, lämnar han efter sig ett arv av prestationer som ingen kan ifrågasätta. Vi är med dig Paul!”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN