Trump stoppar transpersoner i militären

avAdam Westin, Sebastian Laneby

NYHETER

I natt beordrade USA:s president Donald Trump att transpersoner ska utestängas från den amerikanska militären.

Enligt Vita huset utgör transpersoner ”en betydande risk för militärens effektivitet och kapacitet”.

– I U.S Air Force bryr vi oss inte om du är transperson, skallig, homosexuell eller har fräknar, svarar Ted Lieu, veteran och kongressledamot för Demokraterna.

Sent på fredagskvällen, amerikansk tid, lämnade Donald Trump in en presidentorder som gör gällande att transpersoner ska utestängas från militären.

Detta trots att USA:s försvarsdepartement i december i fjol meddelade att transpersoner är välkomna att skriva in sig i militären från och med 1 januari i år.

”Transpersoner med könsdysfori diskvalificeras”

Vita huset anser att transpersoner utgör ”en betydande risk för militärens effektivitet och kapacitet”.

”Transpersoner med en historia eller diagnos av könsdysfori – individer som kan kräva omfattande medicinsk behandling, inklusive mediciner och operationer – diskvalificeras från från militärtjänstgöring”, står det i Vita husets dokument inlämnat till distriktsdomstolen i Seattle.

Bara under ”begränsade omständigheter” är transpersoner välkomna.

Föreslog redan i juli

I juli förra året meddelade USA:s president Donald Trump att han ville porta transpersoner från den amerikanska militären.

”Amerikanska myndigheter kommer inte acceptera eller tillåta transpersoner att tjänstgöra i någon form inom USA:s militär”, skrev han då på Twitter, vilket är tvärtemot Obamas ställning i frågan.

Trump uttalade sig då och sa att militären måste fokusera på ”seger” och att släppa in transpersoner skulle innebära en ”distraktion” från det.

”Korkat och trångsynt”

Flera federala domstolar har tidigare stoppat Trumps försök att utestänga transexuella från armén.

En av kritikerna till förslaget är Nancy Pelosi, Demokraternas gruppledare i Vita huset.

”Ingen med styrkan och modet att tjäna i USA:s militär ska nobbas på grund av vem de är. Detta hatfyllda förbud är skapat för att förnedra våra modiga medlemmar som är transpersoner och som tjänar militären med ära och värdighet. #ProtectTransTroops”

Ted Lieu, demokratisk kongressledamot från Kalifornien som tidigare varit med i U.S Air Force, skriver:

”Som en veteran som tjänat landet i aktiv tjänst; vi fokuserade på uppdraget. Vi brydde oss inte om du var transperson, skallig, homosexuell eller hade fräknar. Det finns inga bevis för att en transsexuell skulle skjuta mindre pricksäkert, eller att en transsexuell pilot är mindre effektiv. Korkat trångsynt av @realDonaldTrump. #ProtectTransTroops”

Fem kontroversiella Trump-tweets vi minns 00:44
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Trumps USA