USA ett steg närmare ny gränsbudget

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: LOREN ELLIOTT/Reuters/TT
Demokraten och möjliga presidentkandidaten Beto O’Rourke deltar i Trump-protester i El Paso. O’Rourke, som med knapp marginal förlorade i Texas senatorsval 2018, anklagar Trump för att sprida rädsla och lögner om hans hemstad El Paso.

Republikaner och demokrater är i princip överens om finansieringen av USA:s gränssäkerhet, säger republikanske senatorn Richard Shelby, en av kongressens förhandlare.

– Vi har antagligen goda nyheter, men vem vet, säger Trump under ett massmöte i gränsstaden El Paso i Texas.

Med en ny budgetöverenskommelse undviks att den amerikanska statsapparaten delvis stängs igen, något som inträffar på lördag om man inte är överens.

Republikanen Richard Shelby ger inga detaljer om hur den nya överenskommelsen ser ut. Enligt nyhetsbyrån AFP innehåller den en budgetpost på nära 1,4 miljarder dollar till någon slags gränsbarriär. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters rör det sig inte om pengar till en mur, men väl till att bygga stängsel vid gränsen. Donald Trump har tidigare begärt 5,7 miljarder för muren.

Kräver okej från Trump

För att förslaget ska gå igenom krävs även president Donald Trumps godkännande, och Shelby säger att han tror och hoppas att presidenten kommer att stödja överenskommelsen.

Demokraternas Nita Lowey säger att hon hoppas att detaljerna kan vara klara på onsdag.

Möte i El Paso

På måndagen flög både president Donald Trump och en av hans möjliga motkandidater inför nästa års presidentval – Beto O'Rourke – till Texasstaden El Paso för årets första politiska massmöte. El Paso har redan en gränsbarriär mot Mexiko.

– Det här är en av USA:s säkraste städer, inte tack vare murar utan trots murar, sade demokraten O'Rourke på plats i El Paso.

Bara några hundra meter därifrån sade Trump till sina anhängare att O'Rourke inte har mycket att komma med.

– Vi utmanas av en ung man som har förlorat ett val mot Ted Cruz, sade Trump.

Publicerad: