Göteborg

”Jag vet hur det är att inte ha pengar”

Frida Boisen är Aftonbladets nya kolumnist

Av: 

Natalia Kazmierska

NYHETER

Vad får folk att ta sig till en tidningsredaktion och kasta godis på den?

Svar: Frida Boisen.

Publicist, programledare för ”Trolljägarna” och ”Lyxfällan” och nu ny Aftonbladet-kolumnist. Kritiserad för att jaga klick, samtidigt som hon får kärleksbrev från Bertil, 85.

– Jag tycker att det är fint att vara folklig, säger hon.

Vid tidpunkten var hon chefredaktör för GT i Göteborg och hade skrivit en krönika om att sluta frossa i Aladdinaskar och sega nappar. Plötsligt blev Frida Boisen uppringd av nyhetschefen som skrek att ”göbbar” omringat tidningen, kastade godis och krävde att få träffa henne.

– Jag har skrivit om nazister och levt med personskydd. Men de här vanliga svenska männen som blir provocerade när man skriver om godis, de är inte så långt efter, säger hon.

PROVOCERAR. En mediechef skrev på Twitter att man skulle ”köra upp ett glödgat järnrör” efter Frida Boisens krönika om godisstopp.
PROVOCERAR. En mediechef skrev på Twitter att man skulle ”köra upp ett glödgat järnrör” efter Frida Boisens krönika om godisstopp.

Det är konstigt att Frida Boisen, 44, för vissa är ett rött skynke när hon ofta skriver om rätt okontroversiella ämnen – snabbmakaroner, barns skärmknarkande, jämställdhet. Ändå har hon kallats moraltant och populist. Kanske för att hon ofta uppfostrar föräldrar, en kardinalsynd i barnfamiljernas förlovade land.

– Vi ska komma ihåg att jag är min största kritiker. Jag låter också mina ungar sitta framför skärmar, serverar snabbmakaroner när jag kommer hem sent – nej, jag har inget långkok klart då. Jag gör också de här felen, säger hon.

Själv växte Frida Boisen upp som förortstjej med en ensamstående mamma i höghusen vid Frölunda torg i Göteborg. Pappan, som jobbade på Volvo, blev kär i någon annan och lämnade dem.

– Jag träffade honom väldigt lite de åren, det var en stor sorg. Under långa perioder hade vi ingen kontakt.

Mammans lön från arbeten inom äldreomsorg och vård var knapp. I dag har Västra Frölunda rykte som stökigt efter upplopp och bilbränder, men redan då låg det avföring i trapphuset när Frida delade ut reklam på morgonen. Många skolkamrater hade det jobbigt hemma.

Hon var nyligen tillbaka i förorten. Nu som programledare för ”Lyxfällan”.

I dag bor Frida Boisen med sin egen familj en lång klassresa därifrån – i en åttarummare i Stockholms innerstad.

– Att inkludera, det är en av de viktigaste värderingar jag vet. Det är så jävla viktigt, att inte glömma de svagaste och kämpa för dem. Jag vet hur det kan vara när det är tufft och kanske inte finns några pengar och är lite körigt...

– Jag utgår alltid från vad som gör mig mest förbannad. Ilskan är nog det som driver mig mest. Just nu är det svenska skolan, att den inte lyckas bättre med alla barn.

Du har av elaka tungor kallats populist. Är det något bra eller dåligt som kvällstidningskolumnist?

– Det brukar ju användas som ett skällsord konstigt nog. Men det är inte något fel att vara som folk är mest, fånga upp det vi pratar om. Om det är populism – ja då får det väl vara det då.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Frida Boisen tycker inte klicken är viktigast, utan att beröra. ”Men det är klart jag vill nå ut”.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Frölunda

Frida Boisen

Aftonbladet

Lyxfällan

Trolljägarna

Västra Götalands län