Snabbare lagföring ska även gälla unga

avTT

Publicerad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
Försöket med snabbare lagföring av enklare brott utvidgas till att omfatta ungdomar. Arkivbild.

Regeringen har beslutat att även ungdomar mellan 15 och 18 år ska omfattas av snabbare lagföring av enklare brott, rapporterar Dagens Nyheter.

Projektet med snabbare lagföring inleddes på prov för ett år sedan i Solna, Täby och Rinkeby med ambitionen att korta processen från gripande till fällande dom. Försöket ger polisen befogenhet att avsluta förundersökningen på plats och boka tid för rättegång när bevisläget för enklare brott, som snatteri och trafikbrott, är starkt.

– Det finns de som enbart pratar om hårdare tag, men det är minst lika viktigt att tala om snabbare tag. Kanske särskilt viktigt är det att unga lagöverträdare får en snabb återkoppling av rättsväsendet, säger justitieminister Morgan Johansson till DN.

Sedan januari i fjol har tiden från gripande till dom sjunkit från runt sju månader till mellan två och sex veckor. Dessutom är det nu bara tre procent av ärendena som skickas tillbaka till åklagare för komplettering, i stället för 20 procent.

För rättsväsendet innebär framgångarna att resurser kan frigöras och riktas mot de grövre brotten och planen är att försöket ska spridas i hela landet.

Publicerad: