Breivik får avslag på överklagan

avEbba Thornéus, TT

Den terrordömde massmördaren Anders Behring Breivik har stämt den norska staten då han anser att hans mänskliga rättigheter kränks i fängelset.

Men Europadomstolen i Strasbourg kommer inte att ta upp fallet uppger VG.

Beskedet om att Europadomstolen inte kommer att ta upp Anders Behring Breivik fall kom vid 10-tiden på torsdagen.

De gör därmed samma bedömning som Norges Högsta domstol och beviljar inte prövningstillstånd gällande hans klagomål om att omfattningen av hans isolering och kontroll av hans honom i fängelse strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Tidigare har den terrordömde massmördaren delvis fått rätt i första instans i Norge, men förlorade sedan i hovrätten.

Han har därefter fört frågan vidare till Europadomstolen där den nu avgjorts.

Dömd till 21 års förvaring

Det var i augusti 2012 som Breivik, som idag kallar sig Fjotolf Hansen, dömdes till 21 års förvaring efter att ha mördat 77 människor på Utøya och i regeringskvarteren i Oslo 2011.

Han har därefter suttit fängslad på Telemark fängelset i Norska Skien med strikta restriktioner – så kallad särskilt hög säkerhetsnivå.

Breivik har ingen kontakt med medfångar och det är just den isoleringen som Breivik överklagar, och menar bryter mot artikel 3 i den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Artikeln innebär att ”ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Vidare menar Breivik att restriktionerna på hans kommunikation med omvärlden bryter mot artikel 8 som säger att ”var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens”.

Daglig kontakt med anställda

Breivik har dock tillgång till tre celler – en boende, en studiecell och en träningscell – som han kan röra sig fritt emellan, uppger norska VG.

Han har även tillgång till dator – utan internet – tv, Playstation och träningsutrustning samt att han får vistas utomhus varje dag.

Advokater som representerar den norska staten hävdar att Breiviks situation inte isolering då han dagligen har kontakt med kriminalvårdsanställda, hälso- och sjukvårdspersonal, advokater samt en fängelsepräst.

Restriktionerna anses nödvändiga för att hindra Breivik från att knyta band med andra högerextremister och planera nya straffbara handlingar uppger VG.