Jordskalv utanför Kalix: ”Rutorna skakade”

Ett jordskalv inträffade en bit söder om Kalix på onsdagsmorgonen.

Skalvet hade en magnitud på 3,2. Det är kraftigt med svenska mått mätt.

– Rutorna skakade riktigt rejält, säger Stefan Hagalid, som bor i närheten.

För andra gången på bara några dagar har ett relativt kraftigt jordskalv skakat Sverige. Klockan 09.23 på onsdagen registrerade Svenska nationella seismiska nätet ett skalv med epicentrum söder om Kalix.

– Den preliminära magnituden var 3,2. Det justerades senare upp till 3,3. Det är ganska kraftigt för att vara i Sverige, säger seismologen Björn Lund.

Han fortsätter:

– I lördags inträffade ett skalv med nästan exakt samma styrka nära Skara. Normalt har vi bara ett sådant här skalv per år i Sverige, så att två sker så tätt inpå varandra är ovanligt.

”Rutorna skakade”

Enligt Björn Lunds uppskattningar kändes skalvet omkring tio mil från epicentrum. En av dem som fick uppleva hur marken började skaka var Stefan Hagalid, som bor i Kalix.

– Jag satt vid köksbordet och märkte hur fönsterrutorna började skaka riktigt rejält. Det var spännande, säger han.

I Facebookgruppen Kalixdialogen vittnar människor från en rad orter att de också känt av skalvet.

”Det både lät och skakade i hela huset här i Björkfors”, skriver en person.

”Sitter hemma hos mor och far i Djupstjärn och här skakade hela villan”, berättar en annan.

Rådet: Stanna inne

Trots att det korta mellanrummet har det norrländska skalvet inget samband med det i Skaratrakten.

– Nej, eftersom det är så stort avstånd mellan de drabbade områdena så kan vi utesluta att de skulle hänga ihop, säger Björn Lund.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada i samband med skalven. De ska inte heller ha orsakat någon materiell förstörelse.

Som bekant kan jordskalv i utlandet bli mycket kraftigare än de i Sverige. Om du befinner dig i ett utsatt område och marken börjar skaka är det generella rådet att stanna inomhus.

– Om man ska resa till platser som ofta drabbas av jordskalv är bra att ta reda på om huset där man ska vistas är jordbävningssäkert. Om det är det så är det oftast bäst att stanna inomhus och söka skydd under ett bord eller en säng för att undvika att träffas av saker som faller ner, säger Björn Lund.

– Om man är osäker på hur säkert huset är kan det vara bäst att gå ut om man kan göra det på några sekunder. Annars är det oftast bättre att stanna inne ändå.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN