Fritidsledare filmade hundratals nakna barn – döms till fängelse

Smygfilmade barnen – i skolan

avJamshid Jamshidi

35-åriga fritidsledaren upptäcktes av en slump när han smygfilmade småbarn på ett badhus.

Då uppdagades det att han i flera års tid filmat över 100 skolbarn i duschar, omklädningsrum och bastur.

Nu döms han till två års fängelse.

Mannen som är 35 år dömdes under torsdagen till två års fängelse för flera fall av grovt barnpornografibrott och kränkande fotografering.

Han åtalades även för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt övergrepp mot barn – men friades.

– Tingsrätten har kommit fram till att mannen inte har instruerat pojkarna eller på annat sätt förmått dem att inta olika "poser" eller på annat sätt uppträda med en klar sexuell innebörd, vilket krävs för att man ska dömas för utnyttjande av barn för sexuell posering, säger rättens ordförande rådmannen Ylva Myhrberg.

Försvaret: ”Inte stolt för det han gjort”

– Pojkarna, som inte varit medvetna om att de blivit filmade, har inte annat än spontant och oblygt bytt om och duschat samt lekt och stojat i en för dem naturlig situation.

35-åringens advokat säger att hon inte hunnit träffa sin klient än, men berättar att han under rättegången erkände brotten han nu dömts för.

– De andra allvarliga misstankarna är han frikänd ifrån, så för vår del är det en viss framgång. Men han är inte stolt för det han gjort, säger Hanna Lindblom, mannens advokat.

Allt uppdagades den 18 december 2016 när 35-åringen blev tagen på bar gärning i ett badhus i Stockholmsområdet..

Han smygfilmade då småbarn när en person upptäckte honom och kontakta polis.

När han identifierades visade det sig att han jobbade som fritidsledare, sommarkolloledare och ungdomstränare.

Pågick under skoltid – i flera år

Polisen slog då snabbt till mot mannens lägenhet. Vid husrannsakan hittades omfattande mängder med smygfilmer- och bilder.

Med sin mobilkamera smygfilmade han eleverna i skolans olika duschrum och omklädningsrum, bastun, på ett badhus, i en föreningslokal, samt på ”övriga platser i landet”.

– Det har pågått mellan vårterminen 2012 och höstterminen 2016, säger Nicklas Englund, åklagare i ärendet.

”Ska aldrig mer jobba i närheten av barn”

Förutom smygfilmningen misstänktes han även för att ha förgripit sig på vissa av skolbarnen.

Han åtalades för att ha tagit på deras könsorgan och fått dem att posera på ett sexuellt sätt. Dessutom skulle barnen ha ”halvlegat" och suttit nakna på honom – samtidigt som han berörde dem, enligt misstankarna. Allting filmades.

Men 35-åringen friades från dessa brottsmisstankar då bevisningen var för svag.

Polisen lyckades identifiera 95 barn födda från 2003 till 2012. Men åklagaren uppger att det handlar om betydligt fler offer som man inte lyckats identifiera då fritidsledaren även jobbat på en lägerskola där det inte fanns någon dokumentation över vilka barn som deltagit.

– Vi alla är lika chockade av innehållet i åtalet. Den här personen ska aldrig mer jobba i närheten av barn, och stämmer anklagelserna så ska han hamna bakom lås och bom, och aldrig någonsin jobba med barn eller ungdomar, sa kommunikationschefen i den aktuella kommunen i samband med åtalet.

ARTIKELN HANDLAR OM