Kravet: ”Ställ in mötet med Putin”

Publicerad:

NYHETER

USA:s president Donald Trump ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i början av nästa vecka.

Men nu kräver Demokraterna i senaten att Trump ska ställa in mötet.

Detta efter anklagelserna mot 12 ryska agenter som ska ha hackat demokraters mejlkonton.

Vita huset uppger att man inte kommer att ställa in mötet.

Donald Trump befinner sig just nu i Storbritannien där han mött premiärminister Theresa May. I början av nästa vecka ska han träffa Rysslands president Vladimir Putin på ett toppmöte i Helsingfors.

1 av 2 | Foto: AP
Demokraterna kräver att Donald Trump ska ställa in mötet med Rysslands president Vladimir Putin i början av nästa vecka.

Ett laddat möte som den senaste tiden väckt kontroverser i USA, framförallt efter beskedet att 12 ryska agenter misstänks för att ha hackat mejlkonton under presidentvalet 2016.

12 ryska hackare

Biträdande justitieminister Rod Rosenstein uppgav på en presskonferens under fredagen att misstankarna nu riktas mot de 12 utpekade ryssarna.

Ryssarna ska enligt källor i den amerikanska underrättelseverksamheten ha haft som mål att gynna Trump, genom att försöka sabotera för den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton. Det rapporterar nyhetsbyrån Associated Press.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, uppger att misstankarna är ”ytterligare bevis på vad alla utom presidenten tycks förstå: att Putin är en fiende som försökt störa vårt val för att hjälpa Trump att vinna”.

Flera personer misstänks

AP rapporterar att Schumer nu kräver att Donald Trump ställer in måndagens möte med Putin på grund av de senaste misstankarna.

Vita huset svarade Demokraterna att president Trump inte planerar att ställa in mötet.

President Trump har själv sagt att han ”absolut” kommer att diskutera rysk valpåverkan med Putin under mötet. Det rapporterar NBC.

Sedan tidigare har 20 personer och tre företag pekats ut som misstänkta för att ha försökt påverka presidentvalet. Av de 20 misstänkta är fyra personer före detta medarbetare i Trumps presidentvalskampanj.

Utredningen leds av Robert Mueller.

Demonstrationer väntas

Samtidigt förbereder sig polisen i Helsingfors inför flera protestdemonstrationer. Enligt nyhetsbyrån Reuters har drygt tio större demonstrationer fått tillstånd.

I den största, ”Helsinki calling”, väntas tusentals personer gå genom centrala Helsingfors under måndagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE