Matvarukedjor uppmanar till grillning – mitt i brandhärdarna

Brandexperten: Högst olämpligt

Kampanjpris på tändvätska, grill-sms och nedsatta engångsgrillar.

Trots eldningsförbud och brandhärdar runtom i Sverige uppmanar flera matkedjor kunderna att dra igång grillen, vilket väckt starka reaktioner.

– De borde sälja mer vattenslangar och brandsläckare i stället för grillprodukter, Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

Det råder en överhängande brandrisk i stora delar av Sverige.

Men samtidigt som brandflyg och räddningspersonal kämpar mot eldhärdarna som snabbt brer ut sig över landet så har flera matvarujättar de senaste dagarna uppmanat sina kunder att plocka fram grillarna.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Lidl som marknadsförde grillar och tändvätska på sin hemsida under rubriken ”Veckans erbjudanden”. Efter kritiken meddelade kedjan att engångsgrillarna ska tas ur sortimentet tills vidare.

Men på Ica Maxi i Mora, bara några mil från katastrofbranden i Älvdalen, såldes grillar, tändvätska och grillkol för kampanjpriser vilket upprörde en läsare.

”Hur tänker de?!” skriver hen till Aftonbladet.

Flera andra har också hört av sig om att de under torsdagen fått sms från Hemköp som uppmanar sina kunderna att plocka fram grillarna.

”Grilla nu igen? Självklart!” skriver matjätten i sms:et.

”Fult och så omdömeslöst”

Trots att eldningsförbudet tillåter grillning med trädgårdsgrill på egen tomt, så har många läsare ändå blivit upprörda över tajmingen av utskicket.

– Jag är så himla arg. Det är så fult och så omdömeslöst. Jag menar, tänk dig själv att vara där uppe i bränderna och så skickar de ut ett sånt här sms där det står att det är självklart att man ska grilla. Fruktansvärt, säger en läsare.

Strax efter utskicket bad Hemköp dock om ursäkt på sin Facebook-sida och man förklarar att meddelandet skickats ut av misstag.

”Det producerades under våren när situationen var en annan. Under dagarna har vi arbetat med att stoppa all reklam som har med grill utomhus att göra då det råder eldningsförbud. Trots våra ansträngningar så lyckades dock detta SMS ändå skickas ut. Vi ber återigen verkligen om ursäkt för detta”.

Även Ica Maxi i Mora har tagit till sig efter kritiken.

– Vi har löpande dialog med Ica centralt och uppmanar även kunder att hålla koll på aktuell information. Vid grilltillbehören har vi skyltar som informerar om försiktighet på grund av den stora brandrisken, säger en anställd till Aftonbladet.

”Borde ligga lite lågt”

Björn Björkman, brandexpert på Brandskyddsföreningen, tycker att det är högst olämpligt att affärerna marknadsför grillning i dessa tider.

– De borde plocka bort produkterna ur sortimentet, framförallt engångsgrillarna ska in på lagret direkt, och i stället informera sina kunder om eldningsförbudet. Brandrisken ökar och ökar för varje dag och även om det kommer lite regn så hjälper det inte eftersom markerna är snustorra.

Av totalt 290 kommuner är det enligt Björn Björkman endast 5–10 stycken som inte har eldningsförbud av varierande grad.

– Affärerna borde därför sälja mer vattenslangar och brandsläckare än grillar.

Även konsumentminister Per Bolund (MP) säger till Aftonbladet att han vill förbjuda försäljning av engångsgrillar när det råder eldningsförbud. Detta kommer han att kalla branschföreträdare till samtal om i början av hösten – om inte branschen kan enas.

– Jag blir upprörd när jag ser att det fortfarande säljs i hela landet. Jag tycker att affärerna gemensamt måste bestämma sig för att man inte ska erbjuda eller marknadsföra det när det är så stor risk med att använda dem.

Konsumentminister Per Bolund (MP).
Konsumentminister Per Bolund (MP).

Rekommenderar kallskuret

Samtidigt är det inte bara grillning som medför risker i de torra markerna.

– Folk som röker och fimpar på marken tror att de släcker cigaretten genom att trampa på den men det kan ta sig hur lätt som helst. Som människa har man väldigt stort egenansvar och det är viktigt att förstå att man bryter mot lagen om man grillar på ställen med eldningsförbud, säger Björn Björkman.

För de som trots allt är grillsugna uppmanar han till stor försiktighet.

– Enda stället du får grilla på vid eldningsförbud är din egen tomt och då gäller det att ha grill på ben och mycket vatten tillhands.

– Annars skulle jag rekommendera kallskuret.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN