Många röster inte inlämnade i Kongo-Kinshasa

avTT

Foto: Jerome Delay/AP/TT
Kongolesiska valarbetare. Arkivbild.

Inte ens hälften av rösterna har nått valkommissionen i Kongo-Kinshasa sedan presidentvalet den 30 december.

Resultatet skulle egentligen ha presenterats på söndag, men skjuts nu upp till nästa vecka.

Det har ännu inte meddelats mer precist när resultatet kommer. På lördagen hade endast 47 procent av röstsedlarna kommit in till valkommissionen, enligt dess ordförande Corneille Nangaa.

– Det är inte möjligt att meddela resultatet på söndag. Vi gör framsteg, men vi har inte allting klart ännu, säger Nangaa.

FN:s säkerhetsråd möttes i fredags bakom stängda dörrar för att diskutera valet, men kunde inte enas om ett gemensamt uttalande. Säkerhetsrådet håller ett nytt möte om valet på tisdag.

EU, AU och USA har uppmanat Kongo-Kinshasa att respektera valresultatet, mot bakgrund av att rösträkningen har försenats.

En företrädare för den inflytelserika katolska kyrkan i Kongo-Kinshasa har sagt att dess vallokalsundersökning har visat på en tydlig vinnare i valet, ett uttalande som ska ses som en varning till myndigheterna om att inte fuska.

Valet den 30 december om vem som ska efterträda president Joseph Kabila beskrevs inledningsvis som "relativt bra" av observatörer från afrikanska samarbetsorganisationen SADC, men det har också kommit anklagelser om oegentligheter, bland annat från kongolesiska organisationen Symocel.

I presidentvalet ska folket utse en efterträdare till Joseph Kabila som styrt landet i 18 år. Valet är historiskt eftersom det är det första gången som makten lämnas över demokratiskt sedan Kongo-Kinshasas självständighet från Belgien 1960.