EU går om USA i antal vaccindoser

Av:  TT

En kvinna får en dos vaccin mot covid-19 i Paris. Arkivbild.
En kvinna får en dos vaccin mot covid-19 i Paris. Arkivbild.

Vaccinationerna i Europa har fortsatt i stadig takt under sommaren, men takten har mattats av i USA. Det har lett till att EU:s 27 medlemsstater nu sammanlagt har gett fler vaccindoser räknat per 100 invånare än USA, rapporterar The New York Times.

Tidigare i år var situationen omvänd. När EU-länderna i våras hade svårt att få tillräckligt med doser snabbt nog var USA var mer framgångsrikt på den fronten, tillsammans med Storbritannien och Israel.

Dock har vaccinkampanjerna i USA på senare tid tappat i fart – delvis på grund av ett större vaccinmotstånd än i EU-länderna, där runt 75 procent av befolkningen anser att vaccin är det enda sättet att stoppa pandemin, enligt en stor enkät i maj.

EU-länderna hade i tisdags gett 102,66 vaccindoser per 100 personer, medan USA hade gett 102,44, enligt statistiksajten Our World in Data.

Tidigare i sommar gick EU även om USA när det gäller hur många som har fått en första spruta. I nuläget har 58 procent av invånarna i EU fått en dos, jämfört med 56,5 i USA.

Bland vuxna i EU har över 70 procent fått en första spruta vaccin mot covid-19.

Publisert: