En person anhållen för dubbelmordet i Mantorp

NYHETER

En man har anhållits på sannolika skäl misstänkt för det brutala mordet på ett äldre par i Mantorp i början av sommaren.

Mannen, som greps i en bostad i Mullsjö, är sedan tidigare okänd för polis och åklagare.

– Ett systematiskt polisarbete har lett fram till gripandet, säger Gunilla Broman, polisens spaningsledare.

1 av 4 | Foto: Mikael Fritzon
En man har gripits i en bostad i Mullsjö.

Makarna – en 62-årig kvinna och en 70-årig man – hittades döda i sin bostad i Mantorp utanför Linköping den 12 juni i år. De hade mördats dagen innan.

Åklagare och polis inledde en förundersökning om mord, med hänsyn till skador och fynd på brottsplatsen. Under fredagen meddelade Åklagarmyndigheten att en man anhållits på sannolika skäl misstänkt för morden.

– Polisens systematiska och uthålliga kartläggningsarbete har lett fram till att vi lyckades identifiera en misstänkt man. Denna man är tidigare okänd för oss, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, vid åklagarkammaren i Linköping.

Greps i radhusområde

Mannen anhölls i sin frånvaro under fredagsförmiddagen och polisen grep därefter mannen och verkställde anhållandet vid 16-tiden samma dag.

Ingripandet gick lugnt till enligt åklagaren.

– Nu arbetar vi på. Utredningen går in i en ny fas där vi kommer att kartlägga den misstänkte mannen, hur han rört sig, kopplingar till de relevanta platserna och personer. Arbetet är långt från färdigt, säger Eva Nemec Nordh.

Åklagaren vill inte uppge var mannen greps eller hur gammal han är.

– Jag vill inte lämna närmare uppgifter eftersom vi ska förhöra honom, och jag vill inte att han ska få uppgifter via media, säger hon.

Mannen greps i ett radhusområde i Mullsjö i Jönköpings län av poliser med sköldar och förstärkningsvapen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Polisen bekräftar att en insats ägt rum på orten, men inte vad den gällde.

– Jag har svårt att kommentera det, utan hänvisar till åklagaren, säger Peter Ström, vakthavande befäl på polisen i region Öst.

Flera heta spår

Mordet har gäckat polisen hela sommaren. Utredarna har jagat på flera heta spår.

Bland annat har polisen sökt efter en mintgrön eller turkos raggarbil som setts utanför det mördade parets gård samma helg som dådet. Man har också sökt efter ursprunget till den ovanliga silvertejp som använts för att binda mannen och kvinnan. Hundratals personer har dessutom dna-topsats under sommaren.

Polisen har vid flera tillfällen via media uppmanat allmänheten att komma med upplysningar och tips.

Om något av detta bidragit till att en misstänkt mördare nu frihetsberövats är oklart.

– Jag vill inte gå in på några detaljer om varför personen i fråga har blivit intressant. Det är ett idogt arbete som lett fram till detta, säger polisens spaningsledare Gunilla Broman.

Letar ni efter någon ytterligare misstänkt person?

– Det är inget jag kommenterar.

Polisen har haft svårt att hitta återförsäljaren och fabrikatet på silvertejpen som användes vid dubbelmordet. Även om man tror sig veta var den sålts är det ännu inte helt fastslaget.

– Vi väntar fortfarande på det slutgiltiga utlåtandet från NFC (Nationellt forensiskt centrum), säger Gunilla Broman.

Åklagaren måste fatta beslut om hon tänker begära den misstänkte mannen häktad eller inte senast på måndag klockan tolv.

ARTIKELN HANDLAR OM