Trumps nya hot mot Nordkorea – ”kommer inte vara kvar längre”

avEbba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Ordkriget mellan USA och Nordkorea fortsätter i ominskad fart.

Under söndagsmorgonen tog Trump åter Twitter till hjälp för att hota regimen i Nordkorea efter att landets utrikesminister talat i FN.

”Om han upprepar samma sak som ”Little Rocket Man” kommer de inte att vara kvar mycket längre”.

1 av 2 | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trump.

Ordkriget mellan USA och Nordkorea fortsätter i ominskad fart efter att Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho under sitt tal i FN på lördagskvällen kallade Trump både för ”President Evil”, ”en mentalt rubbad person full av storhetsvansinne” samt poängterade att Trump nu är ensam ansvarig om någon amerikan kommer till skada.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet.

”Kommer inte vara kvar mycket längre”

Samtidigt flög amerikanska stridsplan utanför Nordkoreas kust – det närmsta på det här århundradet – som en maktdemonstration och ett budskap från presidenten att landet har flera militära alternativ att ta till.

– Det understryker hur allvarligt vi ser på Nordkoreas ansvarslösa beteenden, sa Dana W. White, Pentagons talesman, i ett uttalande.

Tidigt på söndagsmorgonen, svensk tid, kom ytterligare ett vasst svar till Nordkorea från president Trump själv.

”Hörde just Nordkoreas utrikesminister tala i FN. Om han upprepar samma sak som ”Little Rocket Man” kommer de inte att vara kvar mycket längre”.

”Ute på självmordsuppdrag”

Den senaste tiden allt hårdare ordväxling mellan de båda länderna har fått omvärlden att alltmer oroa sig för att en kris kan vara nära förestående.

I tisdags höll även Trump tal i FN, där han förutom att rikta stark kritik mot Nordkoreas kärnvapentester, återigen kallade Kim Jong-un ”raketmannen”.

– Raketmannen är på självmordsuppdrag för både sig själv och sitt land, sa han och tryckte på att Nordkorea helt måste avstå från kärnvapen.

”Inget annat val än att ödelägga”

– Annars har vi inget annat val än att ödelägga Nordkorea, menade Trump.

Kim Jong-un i sin tur slog tillbaka och kallade Trump sinnesförvirrad och senil, samt påpekade att han kommer få betala ett högt pris för sina hot.

– Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien mot USA, sa den nordkoreanska ledaren enligt ett uttalande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM