SAS-piloterna: Flyger inte hem charterturister

Publicerad 2022-07-10

Överenskommelsen mellan SAS och pilotfacket har brakat samman.

Strandsatta charterturister kommer inte längre att flygas hem.

– SAS bristande respekt gör att vi känner oss tvungna, säger SAS Pilot Group i ett uttalande.

Nästan en vecka har gått sedan förhandlingarna bröt samman och SAS-piloterna valde att utlysa en strejk.

Efter en överenskommelse mellan parterna har piloterna ändå hjälpt till att flyga hem charterturister som hamnat i kläm – men nu är det slut med det.

I ett pressmeddelande förklarar SAS Pilot Group varför man bryter avtalet:

”Tyvärr har SAS återigen visat sig vara en opålitlig avtalspartner som inte håller avtalet”, skriver SPG.

Parkerade SAS-plan på Kastrups flygplats.

Pilotfacket uppger att man är förvånade över att SAS skickat flyg till Rhodos, Kreta, Larnaca och Palma då de anser att det finns alternativa resvägar.

– SPG har under helgen hjälpt till att flyga hem passagerare, men SAS bristande respekt för oss som motpart gör att vi tyvärr känner oss tvungna att avsluta dispensen för charterflyg.

Norska pilotfackets ordförande Roger Klokset säger dock att man utfärdat en dispens för flygningar till och från Svalbard.

– SAS-piloterna är medvetna om att befolkningen på Svalbard är extra hårt drabbade av strejken eftersom majoriteten av flygningarna utförs av SAS, säger han till VG.

De sista charterflygningarna kommer att genomföras under söndagen. Därefter är det upp till SAS att omfördela sin personal för att flyga hem resenärerna, skriver SPG.

SAS: ”Vi fattar ingenting”

På SAS är man chockade över fackets besked.

– Vi är bestörta och upprörda. De senaste dagarna har kollegorna jobbat dygnet runt för att få hem strandade charterresenärer. Sedan att vi inte skulle följa reglerna... Vi fattar faktiskt ingenting, vi har gjort allt man kunnat, säger presschefen Karin Nyman.

Hon avfärdar också SPG:s ilska mot SAS valda resvägar.

– Att man valt att flyga till stora turistdestinationer beror på att det är högsäsong. Det är fullständigt omöjligt att ta sig därifrån. Det här är bara ett sätt att blanda ut korten och få mer uppmärksamhet. Men det man gör är att sätta kunder i en svår situation. De kommer inte hem och det är väldigt allvarligt.

Charterresenärer som varit strandade på grund av strejken flygs inte längre hem av SAS-piloter.

Följ ämnen i artikeln