Coronapandemin

Tredje dos vaccin erbjuds till minst 40 000 personer

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Personer med gravt nedsatt immunförsvar kommer att rekommenderas en tredje dos av covidvaccin.

Detta kommer att ske redan den 1 september.

På sikt kan rekommendationen breddas till fler grupper, men det är inte aktuellt än, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Beslutet berör bland annat patienter som är organtransplanterade, lider av immunbristsjukdomar eller är njursjuka och går i dialys. Det är den behandlande läkaren som gör bedömningen, och Folkhälsomyndigheten som föreslår aktuella patientgrupper.

Totalt handlar det om minst 40 000 personer som från den 1 september kommer att rekommenderas en tredje dos av covidvaccin. Rekommendationen gäller i nuläget för individer som är 18 år eller äldre, och de får erbjudandet via vården.

”Behöver mer av en kick”

– De här personernas immunsystem behöver mer av en kick så att säga än vad friska personers immunsystem behöver. Den här tredje sprutan verkar kunna ge den kicken så att de börjar producera antikroppar och andra celler för att kunna försvara sig mot de här infektionerna på ett bra sätt, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Sveriges Radio Ekot.

För många personer med kraftigt nedsatt immunförsvar räcker inte två doser vaccin. Nu har det kommit studier som visar att en tredje dos ger ett betydligt bättre skydd mot sjukdom för personerna.

– En extra dos vaccin skulle kunna stärka skyddet hos många med kraftigt nedsatt immunförsvar och det kan även bli aktuellt med fler doser. Det kommer i praktiken att bli viktigt med behandlande läkares bedömningar. Vi vill också poängtera vikten av att anhöriga vaccinerar sig mot covid-19 och att alla fortsätter att hålla avstånd, stannar hemma om man är sjuk och testar sig, säger Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

40 000 personer kommer att erbjudas en tredje dos den 1 september.

Kan breddas på sikt

På sikt kan det bli aktuellt att rekommendera en tredje dos till fler grupper i samhället.

Flera sjukdomar som vi vaccinerar mot behöver påfyllnadsdoser. Folkhälsomyndigheten bedömer att det även kommer att gälla för covid-19 framöver.

Men inte än. I stället för att som i exempelvis USA och Israel börja vaccinera befolkningen med en tredje spruta bör man fokusera på att vaccinera dem som ännu inte fått något vaccin, tycker Tegnell.

– Än så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger han till Dagens Nyheter.

Enligt en tidigare bedömning från myndigheten kan påfyllnadsdoser för allmänheten bli aktuellt först nästa år.

DAILY Coronauppdatering med Nivette Dawod

Aftonbladet Daily med coronareporter Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Covid-19

Vaccin