Sju kvinnor misstänks ha mördats av sin man eller exman

Uppdaterad 2022-04-30 | Publicerad 2022-04-29

Elva kvinnor misstänks ha blivit mördade under årets första månader.

I sju av fallen tros förövaren vara en man de har eller har haft en relation med.

I två av fallen misstänks de ha mördats av en släkting.

Samtidigt sprids helt andra siffror av kvinnovåldet, även av partiledare.

Polisen på plats i Vallentuna, där en kvinna och hennes barn mördades.
Polisen på plats i Vallentuna, där en kvinna och hennes barn mördades.

Under 2021 dödades 14 kvinnor av en man de hade eller hade haft en relation med.

24 barn förlorade en mamma.

Året 2021 blev även året då frågan om mäns våld mot kvinnor hamnade högt upp på agendan, inte minst efter att fem kvinnor mördats inom loppet av bara några veckor.

De första månaderna av år 2022 visar även de hur kvinnor, trots politikers löften och 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor, fortsatt mördas.

  • Elva kvinnor har i år dött i ärenden där polisen misstänker brott.
  • I sju av fallen misstänker polisen att de mördats av en man de hade en relation med.
  • Två av de elva kvinnorna misstänks ha mördats av en släkting. I flera andra ärenden är relationen mellan brottsoffer och den misstänkte i nuläget oklar. I ett av fallen är den häktade förövaren en kvinna.
Annie Lööf publicerade under torsdagen ett filmklipp på Instagram där hon beskriver hur 17 kvinnor mördats på 17 veckor.
Annie Lööf publicerade under torsdagen ett filmklipp på Instagram där hon beskriver hur 17 kvinnor mördats på 17 veckor.

Felaktig siffra sprids

I sociala medier cirkulerar just nu en siffra att 17 kvinnor hittills har mördats i år, en siffra som citerats i media och spridits vidare.

Centerns partiledare Annie Lööf publicerade under torsdagen ett filmklipp på Instagram där hon i texten under beskriver hur 17 kvinnor mördats på 17 veckor. Influencers har spridit siffran och den har även florerat i pressmeddelanden.

Vid en genomgång av de 17 misstänkta mord på den lista som sprids framkommer dock att flera av fallen från i år, som först rubricerades som mord, senare har visat sig vara en olycka eller naturligt dödsfall.

Så sent som på torsdagen meddelade kammaråklagare Karolin Hellsberg att den man som suttit frihetsberövad misstänkt för ett mord på en kvinna i Västerås i onsdags är släppt.

– Detta då misstankarna har försvagats. Även misstanken om att brott har begåtts har minskat, det pekar mot naturligt dödsfall, säger kammaråklagare Karolin Hellsberg.

Man väntar dock in ytterligare några testresultat innan man beslutar om ärendet ska läggas ner eller ej.

Rubriceras först som mord

Det är vanligt att polisen i ett första skede, när ett dödsfall verkar misstänkt, sätter rubriceringen mord. Detta för att kunna ta sig an ärendet med full kraft och komma till en snabb lösning. Mordutredningar kan kallna fort och chansen att hitta en gärningsman minskar för varje dag.

Men det innebär även att många ärenden som till en början rubriceras som mord senare kan visa sig vara något helt annat.

Sedan Aftonbladet inledde sin mångåriga granskning av kvinnor som dödats av en man de har eller har haft en relation med har mellan åren 2000–2021 så många som 339 kvinnor mördats. Tillsammans hade de 619 barn.

Vad siffran för år 2022 kommer att hamna på kan ännu ingen sia om. I snitt brukar 16 kvinnor mördas varje år av en man de har eller har haft en relation med.

Och bara en kort stund efter att denna artikel publicerades inkom uppgifter från polisen om att en kvinna som den 22 april hittades skadad i en bostad Uppsala nu har avlidit. En person är frihetsberövad misstänkt för mord, dock är relation mellan målsäganden och den misstänkte ännu inte känd.

Under 2022 mördades även två kvinnor på sin arbetsplats på Södra Latin i Malmö. En elev är misstänkt för morden på de två lärarna.

Dock var ej dubbelmordet i Malmö med på den lista som cirkulerat, bland annat då man från start visste att det inte rörde sig om våld i nära relation.

Här är de kvinnor som misstänks ha mördats under första månaderna 2022.

9 januari, Limhamn:

Polis kallades till en bostad i Limhamn. Där fann man en kvinna i 75-årsåldern död.

Skadorna gjorde att man misstänker att hon utsatts för ett brott. Hennes make, en man i 80-årsåldern, är häktad misstänkt för mordet.

Mannen har under sin tid i häktet genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om han var vid sina sinnes fulla bruk vid tiden för mordet.

Åtal ska väckas den 18 maj.

12 januari, Stockholm:

En 37-årig kvinna hittades död i sin bostad i Farsta. Polisen misstänker att hon mördats och hennes partner misstänks men nekar till brott.

Mannen är tidigare dömd för att ha misshandlat henne.

Den 37-åriga kvinnan kom från Ukraina till Sverige 2013. Här levde hon stundtals som papperslös.

25 januari, Gällivare:

När brandkår och polis nådde huset i Gällivare hade det brunnit och en kvinna i 75-årsåldern hittades svårt skadad. Hon avled senare av sina skador och hennes make har sedan dess suttit häktad misstänkt för mord.

Teorin är att mannen hällt bensin över sin sambo och sedan tänt på.

När Räddningstjänsten anlände till huset i byn ska mannen i princip ha erkänt enligt Norrbottens kuriren.

"Jag var så jäkla less på henne”, ska han ha sagt.

Småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan i februari.
Småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan i februari.

12 februari, Stockholm:

Somayyeh såg senast när hon var på väg hem från sitt jobb som operationssjuksköterska.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, på väg hem till sin bostad i Bromma och sin efterlängtade lilla bebis.

Efter det är hon spårlöst försvunnen. Polisen tror inte längre att hon är vid liv, det finns inget som talar för att hon skulle lämna sitt barn frivilligt. Den man som varit häktad sedan Somayyehs försvinnande är nu delgiven misstanke för mord.

Somayyeh och den häktade mannen hade en relation. Den häktade mannen ska flera gånger ha anmälts för att ha slagit Somayyeh, men ingen av anmälningarna ledde till åtal och Somayyeh själv ska inte ha velat medverka i utredningarna.

Han själv nekar till brott.

– Vi förstod redan när det gått en dag att hon inte skulle komma tillbaka, för hon skulle aldrig lämna sin son frivilligt, har hennes bror tidigare berättat.

Polisen på plats i ett villaområde i Asmundtorp utanför Landskrona.
Polisen på plats i ett villaområde i Asmundtorp utanför Landskrona.

24 februari, Landskrona:

På morgonen den 24 februari hittade anhöriga till en kvinna i 40-årsåldern henne död i sin bostad. I samma bostad befann sig även hennes sambo, svårt skadad.

Han avled på väg till sjukhuset och polisen tror att han dödade kvinnan och därefter tog sitt liv.

1 mars, Gävle:

En ung mamma i 20-årsåldern hittades svårt skadad utomhus i Gävle. Hon avled sedan av sina skador. En något yngre man greps och häktades. Han sitter fortfarande frihetsberövad och han har erkänt brott.

Den häktade mannen och den mördade kvinnan hade inte en kärleksrelation. Enligt Aftonbladets uppgifter är de släkt med varandra.

15 mars, Helsingborg:

En äldre kvinna hittades död i en lägenhet i Helsingborg.

En yngre kvinna sitter sedan dess häktad misstänkt för mord.

– Utredningen pågår och vi väntar på ett flertal tekniska analyser av olika beslag som gjorts. Det finns inget släktskap mellan målsäganden och den misstänkte. Det har under utredningen hittills inte framkommit något tydligt motiv, säger åklagare Kristin Vernet.

21 mars, Örnsköldsvik:

Eftermiddagen den 21 mars kallades ambulans och polis till stadshuset på Nygatan i Örnsköldsvik. Där fann man en kvinna i 50-årsåldern medvetslös.

Hon avled några dagar senare.

En man i 30-årsåldern har varit frihetsberövad, misstänkt för mordförsök. Han släpptes efter ett par dagar, men är fortfarande misstänkt för brottet.

Det är ännu oklart hur kvinnan dog och om ett brott ligger bakom eller inte. Man inväntar fortfarande rättsläkarens rapport innan man vet vad som orsakade hennes död.

Den häktade mannen och den mördade kvinnan ska vara bekanta.

21 mars Malmö:

En elev attackerar två lärare på skolan Södra Latin i Malmö.

De två kvinnorna, som båda var i 50-årsåldern avled av sina skador. En 18-årig elev är sedan dess häktad.

15 april, Vallentuna:

Tre personer, en kvinna, hennes make och deras barn, hittades döda i en villa i Vallentuna kommun, norr om Stockholm.

Polisen misstänker att mannen mördat sin familj och sedan tagit sitt eget liv. Något motiv till händelsen är ännu inte utrett.

27 april, Eskilstuna:

En kvinna i 45-årsåldern hittades död i en bostad i Eskilstuna.

Polisen har inlett en förundersökning om mord efter att ambulanspersonal som kallats till platsen funnit tecken på att ett våldsbrott begåtts.

En man i 20-årsåldern är anhållen. Han ska ha någon form av släktskap med kvinnan.

27 april, Lerum:

En kvinna i 70-årsåldern hittades död i en bostad i Lerum. Ambulanspersonalen på plats tyckte att dödsfallet verkade misstänkt. En man i 65-årsåldern som befann sig i bostaden där kvinnan låg död anhölls misstänkt för mord alternativ dråp.

Han och kvinnan ska vara sambos. Ärendet är så nytt att det i nuläget inte finns så mycket information.

LÄS VIDARE