Ettåring fick el i kroppen under poolbad

TT

Publicerad 2022-08-04

Något fallerade i strömförsörjningen. Genrebild.

En uppblåsbar spapool hos en familj i Skåne blev strömförande i samband med att en ettåring badade, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Det var under en familjeträff i juni som vattnet i poolen plötsligt började leda ström.

En badande tolvåring märkte först att vattnet ”kittlades”, men kunde bada vidare utan övrig reaktion. Det var först en stund senare, när en badande ettåring började skrika, som familjen blev varse om att poolen var strömförande. Barnets mamma försökte då plocka upp sitt barn – men misslyckades på grund av elektriciteten.

Poolen slutade inte att leda ström förrän kontakten drogs ut – trots inbyggd jordfelsbrytare.

Nu har händelsen anmälts till Elsäkerhetsverket.

– Det är alltid en mycket allvarlig händelse när det är fråga om strömgenomgång och det var tur att det inte slutade olyckligt, säger Joel Lee Antman, inspektör på Elsäkerhetsverket, till SVT.

Myndigheten har de senaste tre åren mottagit sju anmälningar gällande spabad. Incidenten hos Skånefamiljen anses vara den mest allvarliga.

– Vi ska kontakta tillverkaren och undersöka vad som har hänt. Antingen kan det bli så att vi förelägger om att de ska vidta åtgärder eller att vi tar in en produkt från marknaden för egen provning. Hur utfallet blir är väldigt individuellt, säger Joel Lee Antman.

Ingen person uppges ha kommit till skada.