Våldsamheter bröt ut vid EU:s gräns

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus förvärrades under tisdagen.

Migranter attackerade polsk gränspolis med gasgranater och sten – polska styrkor svarade med vattenkanoner.

– Lukasjenkos regim utnyttjar sårbara migranter i en hybridattack mot andra länder. Han sätter de här migranternas liv på spel, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Polsk gränspolis menar att de under tisdagen attackerades med stenkastning och gasgranater av migranter från den belarusiska sidan – och därför svarade med att skjuta vattenkanoner, skriver AP.

Enligt den polska polisen är det de belarusiska styrkor som försett migranterna med vapen och därefter orkestrerat våldsamheterna.

Våldsamheterna fångades på film

Tisdagens attack innebär en tydlig eskalering i det redan spända politiska läget vid gränsen mellan Polen och Belarus. Tusentals migranters liv utnyttjas som brickor i det storpolitiska spelet mellan mellan EU/Nato och Belarus/Ryssland, rapporterar Reuters.

En man flyr från den polska gränspolisens vattenkanoner.
En man flyr från den polska gränspolisens vattenkanoner.
Motsättningarna blir större och större vid gränsen.
Motsättningarna blir större och större vid gränsen.

– Vi är djupt bekymrade över det sätt som Lukasjenkos regim utnyttjar sårbara migranter i en hybridattack mot andra länder. Han sätter de här migranternas liv på spel, säger Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.

Videoklipp från våldsamheterna visar hur flera polska fordon avfyrar vattenkanoner mot migranterna och deras tillfälliga lägerplats som huserar runt 2 000 personer.

Flera hjälporganisationer har också rapporterat att de har fullt upp med att hjälpa skadade migranter som tagit sig in i EU, skriver Reuters.

Polsk polis: Belarus styrde attacken via drönare

Enligt polsk polis koordinerade belarusiska styrkor migranternas attack med hjälp av drönare. En polsk polis ska även ha förts till sjukhus med en misstänkt skallfraktur efter att ha träffats av en sten i huvudet.

Gränspolisen attackerades med gasgranater och sten.
Gränspolisen attackerades med gasgranater och sten.

Som svar har Belarus meddelat att de ska inleda en formell utredning kring Polens agerande under våldsamheterna.

– Det här är att betrakta som våldsaktioner mot individer som befinner sig inom ett annat lands territorium, säger Anton Bychkovsky, belarusisk gränspolischef.

EU har anklagat Belarus, stöttade av Ryssland, för att ha skapat tillströmningen av migranter till EU:s gräns i ett försök att destabilisera EU. I ett försök att lugna situationen har EU försökt få flygbolag att tillfälligt stoppa flighter till Belarus.

Publisert:

LÄS VIDARE