SD:s gruppkollega heilade i EU-parlamentet

Har tung position som ”inpiskare”

Publicerad 2022-02-17

Här heilar Sverigedemokraternas gruppkollega i EU-parlamentet.

SD-ledamöterna kräver att ledamoten fråntas sina uppdrag.

– Det här är helt oacceptabelt, säger Charlie Weimers.

Under EU-parlamentets omröstning i Strasbourg i går avslutade den bulgariska ledamoten Angel Dzhambazki med att sträcka upp handen i en Hitlerhälsning.

Ledamöterna i EU-parlamentet tillhör olika partigrupper. Dzhambazki tillhör samma grupp som Sverigedemokraternas tre ledamöter, ECR (Gruppen Europeiska konservativa och reformister).

Hans uppträdande fördöms nu kraftigt, flera delegationer kräver att partigruppen agerar.

–Jag satt och deltog på samma debatt och så såg jag hur han heilade. Detta är alltså nivån på de högerpopulistiska partierna i Europa. Sverigedemokraternas partikollegor. Uppåt väggarna. Jag tappade hakan av historielösheten, säger den svenska parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

SD kräver bestraffning

SD-ledamoten Charlie Weimers säger att Dzhambazki har förklarat sitt agerande med att han vinkade till andra sidan när han lämnade plenum. Men den förklaringen köper inte Weimers.

– Vi kräver att gruppen ska ha ett extra styrelsemöte för att han ska få en rimlig bestraffning för agerandet. Det här är helt oacceptabelt.

Ni tillhör samma grupp, hur ser du på det?

– Det är ovärdigt, jag fördömer det här.

Den bulgariske politikern Angel Dzhambazki sågs heila i EU-parlamentet.
Den bulgariske politikern Angel Dzhambazki sågs heila i EU-parlamentet.

Har tung position i gruppen

Dzhambazki har enligt Weimers en förhållandevis tung position i ECR-gruppen, som består av 64 ledamöter. Han är en så kallad ”inpiskare” som har ansvar för gruppens röstlistor och att de följs.

– Jag tycker inte att han kan fortsätta ha den förtroendeposten, säger Weimers.

Hitlerhälsningen ägde rum under en debatt i EU-parlamentet efter en omröstning om länder som inte följer EU-rätten. Enligt sajten Politico anser Dzhambazki att EU förnedrar Polen och Ungern.

– Länge leve Orbán, Fidesz, Kaczyński, Bulgaria, och våra nationalstater. Länge leve Europa och Europas nationer, sa han enligt Politico.

Han refererade till Ungerns premiärminister Viktor Orbán från partiet Fidesz och Polens vice premiärminister Jarosław Kaczyński.