Källor: Sverige diskuterar garantier med Storbritannien

Storbritannien och Sverige diskuterar skriftliga försäkringar i samband med att Sverige eventuellt ansöker om Natomedlemskap, enligt källor till Aftonbladet.

Avtalet bedöms vara extra kritiskt säkerhetsmässigt.

Sverige har även haft samtal på hög nivå med USA om säkerhetsarrangemang – men USA vill enligt Aftonbladets källor inte uttala något innan ett land fattar beslut om att ansöka om medlemskap.

Natofrågan dominerar just nu den svenska politiken och samtal om ett eventuellt medlemskap pågår i flera olika forum.

I går träffades representanter från riksdagens partier i analysgruppen som leds av utrikesminister Ann Linde (S). Ett nytt möte ska hållas redan på måndag den 25, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Det är en mycket tätare dialog nu, säger en källa.

Regeringens ministrar som har frågan på sitt bord – statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist – har den senaste tiden träffat en rad representanter för Natoländer, något som Aftonbladet skrev om i förra veckan.

Ann Linde.
Ann Linde.
Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.

”Sverige skulle kunna höja Natos förmåga”

Syftet har varit att undersöka hur länderna ställer sig till en eventuell svensk ansökan, som behöver godkännas av varje medlemsland. Enligt Aftonbladets källor har länderna uttryckt sig positivt och välkomnande till ett svenskt inträde. Sverige ses som ett land som markant skulle kunna höja Natos operativa förmåga i norra Europa.

Ett annat syfte har varit att säkerställa så att Sverige får någon form av skydd under tiden en eventuell Natoansökan behandlas. Även om Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg har gjort klart att en ansökan kommer behandlas skyndsamt så finns det ingen exakt tidsplan. Det talas ibland om en ansökningstid på månader upp till ett år för ett land som vill gå med i försvarsalliansen. Senast i går sa försvarsminister Peter Hultqvist att det finns ”en hel katalog” med åtgärder som Ryssland hotar med att vidta om Sverige ansöker om medlemskap i Nato.

– Cyberhot, hybridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, sa Hultqvist.

Skriftliga säkerhetsförsäkringar

Enligt Aftonbladets källor har Sveriges regering haft samtal med både USA och med Storbritannien om säkerhetsgarantier. Samtalen har varit på olika nivåer, ministrar och ambassadörer, och fler ministermöten är inplanerade den närmsta tiden.

Med Storbritannien diskuterar regeringen att få skriftliga försäkringar i samband med att Sverige lämnar in en eventuell Natoansökan.

– Storbritannien är ett av de största Natoländerna och har avskräckningsförmågan. Det finns också sedan tidigare långtgående samarbete mellan Sverige och Storbritannien, säger en källa med insyn.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson möter Natotrupper.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson möter Natotrupper.

USA vill dock inte uttala några garantier innan det står klart om ett land ska ansöka eller inte, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare.

Beslut kan komma innan 24 maj

Parallellt pågår Socialdemokraternas interna diskussioner om Natofrågan. Under hela fredagen satt Socialdemokraternas ledning i ett maratonmöte, som Aftonbladet var först med att rapportera om igår, där Natofrågan avhandlades. Partistyrelsen och riksdagsgruppen närvarade, Magdalena Andersson, Ann Linde, och Peter Hultqvist höll dragningar om säkerhetsläget.

Ministrarna ville inte kommentera mötets innehåll efteråt.

– Vi har haft en väldigt bra diskussion i partiet, vänt och vridit på frågan om det nya säkerhetspolitiska läget, sa Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin.

Partisekreterare Tobias Baudin höll en presskonferens senare där han meddelade att dialogen i partiet runt om i landet pågår fram till den 12 maj, sedan går Socialdemokraterna in i en ”beslutsprocess”.

Beslutet om S ska svänga om Nato eller ej, eller ändra säkerhetspolitisk linje som Baudin kallar det, tas av partistyrelsen. Den har ett inplanerat möte den 24 maj, men enligt Baudin kan det komma ett beslut innan dess.

Olof Svensson
Publisert:

LÄS VIDARE