Pusselbitarna som saknas för att gripa Einárs mördare

Avgörande telefonen som skulle kunna lösa fallet

Ett halvår har gått sedan Nils ”Einár” Grönberg sköts till döds, 19 år gammal.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tror polisen att det starkaste motivet till mordet var hämnd.

Men åtminstone två avgörande pusselbitar saknas för att kunna gripa någon.

Dödsskjutningen av 19-årige Einár den 21 oktober ifjol var bara en av 46 dödsskjutningar under 2021.

Men att en av Sveriges mest strömmade artister, en stor idol i sin generation, mördades i den pågående skjutningspandemin blev omskrivet världen över.

Nyhetsbyrån AFP och flera andra stora europeiska medier skrev om mordet. The New York Times har gjort dokument om den unge artistens liv och om den efterföljande debatten om vilka kopplingar som finns mellan svensk gangsterrap och kriminalitet.

Nils ”Einár” Grönberg.
Nils ”Einár” Grönberg.
Från New York Times Facebooksida.
Från New York Times Facebooksida.

Efter mordet hölls föräldravandringar för att öka trygghet och visa solidaritet. Många hoppades att mordet på den unge idolen skulle bli en väckarklocka.

Facit efter de tre första månaderna av år 2022 visar istället att dödsskjutningarna nått dystra rekordnivåer.

Och precis som i majoriteten av alla dödsskjutningar är ingen ännu delgiven misstanke för mordet på Einár.

Enligt Aftonbladets källor anses mordet vara polisiärt uppklarat. Det betyder att man tror sig veta vad som hände, vilka som beställde mordet och vilka som utförde det.

Men de avgörande bevisen saknas.

Polis vid brottsplatsen.
Polis vid brottsplatsen.

MORDKVÄLLEN

Klockan 22:50 den 21 oktober 2021 kommer larmet om skottlossning i medelklassområdet Hammarby sjöstad i Stockholm.

Det är en plats vanligtvis förskonad från grov kriminalitet. När polisen kommer dit hittar de 19-årige Nils ”Einár” Grönberg liggande utanför en port på en innergård där han bodde på skyddad adress.

Han är död, skjuten med skott på nära håll.

Vittnesuppgifter ger polisen en bild av vad som hände. Hur Einár tillsammans med två vänner kom ut från ett cykelförråd och då möttes av två maskerade och beväpnade gärningsmän.

En av vännerna flydde springande åt ett håll, Einár åt ett annat.

Han försökte fly in men tog fel port där hans nyckelbricka inte fungerade. Han var fast, utan någonstans att fly, och gärningsmännen sköt honom på nära håll.

Enligt Aftonbladets källor filmade skyttarna den blödande 19-åringen som bevis på att jobbet var utfört. Mottagaren av filmen ska vara en eller flera personer som anstiftade mordet, några av de många fiender som den unge rapparen uppgetts ha haft.

Minnesplatsen efter mordet.
Minnesplatsen efter mordet.

HOTBILDEN

Tiden innan mordet fruktade Einár för sitt liv. Hotbilden mot honom hade funnits i flera år.

I april 2020 utsattes Nils Grönberg för en brutal kidnappning av personer med kopplingar till det kriminella Vårbynätverket i Stockholm

Einár lurades under knivhot till en lägenhet i Vårberg där han hotades med vapen och blev bestulen på sin Rolexklocka, värd 302 000 kronor. Einár tvingades sedan till sitt hem där han fick hämta två guldkedjor, värda 163 000 kronor, och ett vapen som kidnapparna ville ha.

Delar av Vårbynätverket.
Delar av Vårbynätverket.

Gärningsmännen krävde rapparen på tre miljoner kronor – annars hotade de sprida de förnedrande foton de tagit av honom under kidnappningen.

Men de fick aldrig sina tre miljoner och en tid efter kidnappningen beslutade sig gärningsmännen därför att placera en bomb utanför Nils Grönbergs bostad för att skrämma honom att betala.

Sprängladdningen var mycket kraftig men planerna stoppades av att polisen fanns vid Nils Grönbergs bostad när gärningsmännen kom dit.

I juli ifjol dömdes 26 personer med kopplingar till Vårbynätverket till fängelse för ett stort antal brott. Flera av dem även för olika grader av inblandning i kidnappningen av Einár.

Artisten själv vägrade dock att medverka i utredningen. Vid tiden före hans död var fallet uppe i hovrätten och Einár var kallad att vittna, men han hade precis som i tingsrättsförhandlingen inga planer på att inställa sig.

Graffiti till minnet av Einár.
Graffiti till minnet av Einár.

KNIVSKÄRNINGEN

Men det var särskilt efter en knivskärning på krogen Nosh and chow i Stockholm , bara två veckor innan mordet, som Einár på allvar började frukta för sitt liv.

En person med nätverkskopplingar, som dessutom var Einárs vän, knivskars den kvällen. Tre greps misstänkta för mordförsök, en av dem Nils Grönberg själv.

Han släpptes på grund av bevissvårigheter och inget ska enligt Aftonbladets källor tyda på att han hade något med knivskärningen att göra. Däremot ska ett bråk om just Einár ha varit den utlösande faktorn till mordförsöket den kvällen.

Efter knivskärningen blev Einár än mer oroad över sin säkerhet.

Han började undersöka möjligheter till livvaktsskydd och att köpa ett bepansrat fordon. Han sökte skydd hos kriminella nätverk mot betalning.

Dessutom ställde han in en spelning och rörde sig mindre i sociala sammanhang.

Men även om Einár ska ha varit oroad ska han inte ha förstått hur långt gångna planer det fanns på att få honom dödad.

Kriminaltekniker vid brottsplatsen.
Kriminaltekniker vid brottsplatsen.

MOTIVET

Samtidigt som Einár lierade sig med olika nätverk för att ordna beskydd ska två andra kriminella nätverk enligt Aftonbladets uppgifter gått ihop om en skottpeng, ett pris på den unge rapparens huvud.

– De erbjöd ”en kanin”, det vill säga en miljon kronor, för att få honom mördad, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt hade Einár problem med vissa av de beskydd han försökte skaffa sig.

– Tidpunkten att ”ta honom” var rätt. Han hade tappat beskydd och han hade fiender, säger en källa.

Orsakerna till att nätverken ville se honom död ska ha varit flera.

• Avundsjuka över artistens framgångar.

• Det fanns även de som ansåg att Einár inte var ”ghetto” nog. Dels för att han var svensk och dels för att han tjänade så mycket pengar på sin musik.

• Men det starkaste skälet ska ha varit hämnd. Ett av nätverken ansåg sig ha bevis på att Einár begått en grov oförrätt mot dem, och för detta skulle han straffas.

Två unga män ska ha nappat på erbjudandet om skottpengen, enligt Aftonbladets uppgifter, och erbjudit sig att mörda rapparen.

TORPEDEN

En av dem, en ung man som även är den som misstänks ha varit mest drivande under mordet, liknas vid en torped. Han kopplas till flera andra skjutningar, både där personer ska skrämmas genom att skottskadas och där man vill se någon död.

– Han beskrivs som samvetslös, någon som aldrig missar eller tvekar, säger en källa.

Nyligen häktades han för en annan skjutning i Stockholm. Han sitter fortfarande frihetsberövad för det brottet men utreds samtidigt, enligt Aftonbladets källor, för mordet på Einár samt för två andra skjutningar.

Den misstänkte torpeden är inte delgiven misstanke för mordet på Einár men att han nu är häktad ger polisen möjlighet att tömma hans telefoner i hopp om att hitta något som knyter honom till mordet och brottsplatsen.

TELEFONEN

Den telefon som användes för att filma Einár efter hans död – en avgörande pusselbit i utredningen – är ännu borta. Man har heller inte kunnat se vart filmen skickades.

Dessutom har just telefoner blivit allt svårare att använda som bevisföring. Efter att polisen lyckades gripa ett stort antal gängkriminella i samband med att de krypterade meddelandetjänsterna Encrochat och Anom hackats har de gängkriminella blivit försiktigare i sin kommunikation. Enligt Aftonbladets uppgifter har man nästan helt slutat avhandla känsliga ämnen över telefon eller dator och träffas nu istället fysiskt.

– Det gör att möjligheten att hitta något som knyter honom till Einárs död svårare, men man har inte gett upp hoppet, säger en källa.

MORDVAPNET

Och så är det mordvapnet.

Trots att polisen vid flera tillfällen draggat i vattnet kring Hammarby sjöstad och sökt på andra vis och platser har man ännu inte hittat pistolen som användes.

– Det som krävs för att det här ska få en lösning är att någon berättar det de vet eller att man får fram någon slags teknisk bevisning. Annars kommer ingen kunna lagföras, säger en källa.

Publisert:

LÄS VIDARE