Sven Otto Littorin

Littorins försvar: Reportern har ”samisk bakgrund”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Aftonbladet avslöjade att Beowulf Mining lovar en miljard i skatteintäkter till Jokkmokk – men saknar finansiering att driva gruva.

Nu hävdar ordförande Sven Otto Littorin att reportern skulle vara partisk på grund av samisk bakgrund – och att Aftonbladet skulle redovisa hennes påstådda etnicitet.

– Om jag tolkar Sven Otto Littorin rätt menar han att vår reporter är diskvalificerad från att skriva om det här på grund av hennes påstådda etniska bakgrund. Det kan jag tycka är ett ganska anmärkningsvärt uttalande, säger Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Under torsdagsmorgonen publicerade Aftonbladet en granskning gällande Beowulf Mining, vars ordförande är den tidigare moderate ministern Sven Otto Littorin.

Beowulf Mining lovar en miljard i skatteintäkter till Jokkmokk – bara regeringen säger ja till det omstridda gruvprojektet.

Men bolaget saknar finansiering för att driva en gruva. Runt 20 miljoner kronor har i stället skickats vidare till ett dotterbolag i Kosovo – som kopplas till ett brevlådeföretag i skatteparadis, kan Aftonbladet avslöja.

Påstår att reportern är partisk

Sven Otto Littorin hävdar nu att reportern som arbetat med avslöjandet är partisk. Detta på grund av att hon, påstår han, har samisk påbrå.

”Ni har glömt upplysa läsarna om reporterns samiska bakgrund som naturligtvis hade varit en intressant information för läsarna”, skriver han i ett mejl till Aftonbladet.

Samtidigt som Beowulf Mining utlovar omfattande skatteintäkter till Jokkmokk, är bolaget delägare i ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna.
Beowulf mining provborrar efter järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk i augusti 2012.

Martin Schori, stf ansvarig utgivare på Aftonbladet, anser att Sven Otto Littorins uttalande är anmärkningsvärt.

– Om jag tolkar Sven Otto Littorin rätt menar han att vår reporter är diskvalificerad från att skriva om det här på grund av hennes påstådda etniska bakgrund? Det kan jag tycka är ett ganska anmärkningsvärt uttalande. Man kan undra hur en sådan redovisning skulle se ut? säger Martin Schori.

Publicerat på sociala medier

Littorin har under dagen upprepat påståendet både på sin Facebook och Twitter.

”Det hade ju varit klädsamt om Aftonbladet redogjort för journalistens uppenbara partiskhet i samband med att de publicerade artikeln. Eller också visste de inte om det, vilket borde föranleda ett utvecklingssamtal”, skriver han vidare i ett inlägg på Facebook.

– Jag kan vidare notera att Sven Otto Littorin inte kan påtala några sakfel i artikeln. På en direkt fråga av Nyhetsbyrån Direkt om Aftonbladets uppgifter är falska svarar han inte ja, utan att det är ”en anka”. Det får han så klart tycka, men vi står för vår artikel och medarbetare till 100 procent, säger Martin Schori.

Sven Otto Littorin skriver i ett sms till Aftonbladet att han avstår att kommentera.

”Jag har just anmält Aftonbladets publicering till Medieombudsmannen. Se min öppna Facebookprofil. Jag avstår från att kommentera ytterligare och ser fram emot en ordentlig granskning”.

Samernas riksförbund: ”Löjets skimmer”

Svenska samernas riksförbund reagerar starkt på Sven Otto Littorins uttalanden.

– Första reaktionen är att det är ett löjets skimmer och skrattretande. Sedan blir man beklämd över den oprofessionalism som han visar, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund.

Jenny Wik Karlsson påpekar att liknande uttalanden dessvärre är vanligt förekommande och en del av strukturell rasism mot samer.

– Mig veterligen är det sällan man lyfter upp andra ursprung när man ifrågasätter journalister. Skulle en journalist med samisk bakgrund vara mindre trovärdig i frågor som rör gruvetablering i renbetesland? Man måste markera, då det är otroligt viktigt att detta in får stå oemotsagt. Det är väldigt beklämmande, säger hon.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Tidigare moderate ministern Sven Otto Littorin är numera ordförande i gruvbolaget Beowulf Mining.
Publisert:

LÄS VIDARE

Avslöjar: Omstritt gruvbolag kopplas till skatteparadis

ÄMNEN I ARTIKELN

Sven Otto Littorin