SMHI varnar för åska och skyfall

Kraftiga åskväder och skyfallsliknande regn väntas dra in över stora delar av södra Sverige under söndagen.

SMHI har gått ut med klass 1-varningar för flera län.

– Det kan hända att det orsakar störningar i el- och telefonnät, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Det ostadiga vädret som präglat de senaste veckorna fortsätter. Under lördagen drog regnoväder in över flera län i södra Svealand och södra Norrland, med ihållande regn på flera platser.

Under söndagen är det södra Sveriges tur.

– Det är framför över Götaland som det kan vara stökigt under eftermiddagen och kvällen, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Risk för skyfall

Det är ett lågtrycksområde över de brittiska öarna som ligger bakom ovädret. Regnområdet letar sig under söndagen in över Västkusten och Skåne och fortsätter enligt Linnea Rehn uppåt senare under dagen och kvällen.

Kraftiga regn väntas på flera håll i landet.
Kraftiga regn väntas på flera håll i landet.

Under förmiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för kraftig åska och skyfallsliknande regn i stora delar av Götaland.

Varningarna gäller för Jönköping, Västra Götaland, Kronoberg, Östergötland och Kalmar under söndag dag och fram till kvällen.

– Igår var det ett mer sammanhängande regn över Svealand, idag är det snarare risk för mycket regn och åska lokalt under kort tid. Det är vanligare att det blir problem med skyfallsliknande regn för då hinner vattnet inte ringa undan.

Risk för störningar i telefonnätet

Exakt vilka områden som kan drabbas värst är svårt att säga, men enligt SMHI kan mellan 20 och 50 millimeter falla på kort tid.

Åskovädret kan orsaka stora störningar i elnätet.
Åskovädret kan orsaka stora störningar i elnätet.

Enligt SMHI riskerar åskovädret att orsaka stora störningar i el- och telefonnätet.

– Det kan ju hända att åskan slår ner på olämpliga ställen så att den orsakar störningar i el– och telefonnätet. Om det kommer skyfallsliknande regn kan det bli problem på vägar med stora vattensamlingar på vägarna och dålig sikt, säger Linnea Rehn.

Boende i de drabbade länen som planerar att ge sig ut på vägarna under dagen bör hålla sig uppdaterad på väderleken, säger Linnea Rehn.

– Det är ju bra att hålla sig inomhus när det är åska. Om man ska ge sig iväg så kan man gå in på SMHI och se om det verkar vara problem med oväder i närheten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN