Mordmisstankarna skärps mot SD-politiker

Mordmisstankarna har skärpts mot den SD-politiker som misstänks för mord på sin hustru.

Han är nu omhäktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Själv nekar han fortfarande bestämt till brott:

– Jag skulle aldrig göra en sådan sak.

Förmiddagen den 3 september larmades polisen till ett hus på en liten ort i västra Sverige.

I villan hittades mannens hustru, en kvinna i 40-årsåldern, död. Till en början misstänktes inte något brott ligga bakom dödsfallet.

Men efter några dagar senare ändrades brottrubriceringen. Det ska ha berott på att omständigheter kring dödsfallet, som tros ha inträffat någon gång mellan 07.35 och 10.06 på morgonen, bedömts som ”oklara”.

Mannen, som är i 45-årsåldern och som haft lokala uppdrag för Sverigedemokraterna, var i det första förhöret enbart vittne. Där sa han att det var han som ringde 112 på fredagsmorgonen.

Men den 8 september, fem dagar efter att kvinnan hittats död, togs mannen in till förhör och delgavs misstanke för mord.

Till utredarna sa han då, i förhör som Aftonbladet tagit del av, att han nekar till att ha skadat kvinnan.

– Jag förnekar brott och anser att jag är helt oskyldig till den saken. Jag skulle aldrig göra en sådan sak, säger han.

Paret hade varit gift i många år och mannen är aldrig tidigare straffad för något brott. För ett tiotal år sedan ansökte kvinnan om skilsmässa, men ingen av parterna fullföljde ansökan efter betänketiden.

Haft det jobbigt i äktenskapet

De förhör som hittills hållits är till stor del sekretessbelagda då det är så tidigt i utredningen. Men i dem framgår att mannen menar att han och hustrun stundtals haft det jobbigt i äktenskapet. ”Dippar” och ”tryckt stämning” som han beskriver det.

– Ibland kunde vi stå ganska nära varandra och gapa, säger han och beskriver hur han, när han blir upprörd, kan gå upp tätt intill den han är arg på.

Men enligt mannen blev det sällan högljutt i hemmet och han beskriver stämningen dagen innan hustrun hittades död som bra.

– Jag mådde bra faktiskt, säger han.

I förhören säger han även att han stundtals har problem med sitt minne.

– Jag kan ibland inte minnas vad som hände i går. Ibland kan jag liksom… dagen efter så är det: ”vad fan hände?” Det… det… man får ta den dagen som den är, helt enkelt, och så fyller alla andra i för mig istället.

Till en början häktades mannen som skäligen misstänkt för mordet, den lägre misstankegraden, vilket gav åklagaren endast en vecka på sig att komma med nya bevis.

Men när omhäktningsförhandlingen hölls i dag, fredag, hade bevisningen stärkts och mannen häktades på sannolika misstänkt för mordet.

Nu kommer han att sitta häktad ytterligare två veckor.

– Min klient förnekar alltjämnt brott, säger mannens försvarare Joakim Sjöberg som i övrigt inte vill kommentera ärendet.

Åklagaren i ärendet, vice chefsåklagare Olof Sahlgren, bekräftar att en rättsmedicinsk undersökning av kvinnan har genomförts men har i övrigt inte velat kommentera målet.

SD-politikerns medlemskap i Sverigedemokraterna har frusits i avvaktan på eventuellt domslut.

Publisert:

LÄS VIDARE