Estland: Ryssland övar missilattacker mot oss

Ryssland utför just nu militärövningar där man simulerar missilattacker mot Estland, uppger det estniska försvarsdepartementet.

De ökade provokationerna tros vara en markering inför Natomötet i Madrid nästa vecka.

Ryssland agerar just nu med skarp ton mot Estland, bara dagar efter att hot riktats mot grannlandet Litauen.

Det estniska försvarsdepartementet uppger att Ryssland utför militärövningar där man simulerar missilattacker mot Estland, skriver nyhetssajten Bloomberg.

Departementet går inte in på exakt hur man känner till att övningarna har skett. Bloomberg poängterar att det inte är första gången som Ryssland haft Natoländer som mål vid militärövningar.

Sajten har också sökt både ryska UD och ryska försvarsdepartementet, som inte har svarat.

Estlands premiärminister Kaja Kallas.
Estlands premiärminister Kaja Kallas.

Markering inför Natomöte

Det estniska försvarsdepartementet uppger också att Ryssland har betett sig provokativt vid gränsen mot Estland.

Bland annat flög en rysk helikopter in i estniskt luftrum den 18 juni utan tillstånd och befann sig där i två minuter. Det var första gången sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes i februari som en sådan kränkning skedde. Händelsen beskrivs som ”extremt allvarlig” och ledde till att estniska UD kallade upp den ryska ambassadören i Tallinn för protest.

Det allt mer provokativa ryska beteendet tros vara en markering inför Natomötet i den spanska huvudstaden Madrid nästa vecka, där medlemmen Estland kommer att delta.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Hotat Litauen

Tidigare i veckan har Ryssland också hotat grannlandet och Natomedlemmen Litauen, efter att landet som följd av ett EU-beslut har förbjudit ryska varor som ligger under sanktioner till följd av kriget i Ukraina att transporteras genom litauiskt territorium. Den enda järnvägen mellan Ryssland och Kaliningrad går via just Litauen.

– Detta beslut är mer än allvarligt. Det är helt oöverträffat. Det är ett brott mot allt, sa Kremls talesperson Dmitrj Peskov.

Ryska UD skrev också i ett pressmeddelande:

“Om godstransporten mellan Kaliningradregionen och resten av Ryssland via Litauen inte helt återställs inom snar framtid kommer Ryssland att agera för att skydda sina nationella intressen”.

UD-talespersonen Maria Zakharova har under onsdagen sagt att Rysslands svar kommer att vara ”praktiskt” snarare än ”diplomatiskt” mot Litauen. Hon gick inte in på detaljer kring uttalandet.

Publisert:

Ämnen i artikeln