Med hårdare rättspolitik ska M locka S-röster

Moderaterna ser ett bättre läge för regeringsskifte nu än inför förra valet.

Partiet tror att en skärpt migrations- och rättspolitik och en ny grön politik blir valvinnande frågor.

När moderatstämman avslutades på söndagen peppade partisekreteraren ombuden inför valrörelsen.

– Vi vet att vi har ett starkt förtroende hos väljarna i deras viktigaste frågor, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Den ena delen av strategin är att fokusera på samhällsproblemen. Moderaterna hoppas locka över 150 000 S-väljare med hårdare tag mot brottsligheten, stramare migrationspolitik och förslag för stabil energiförsörjning.

Den andra delen av strategin är att vara ”samlingspartiet” som kan samarbeta med alla partier för att få saker gjorda.

– Vår huvudfiende nummer ett kommer inte att vara andra politiska partier, utan de stora samhällsproblemen, säger Strömmer.

Kräva inflytande

Moderatledaren Ulf Kristersson siktar på att bilda regering med Kristdemokraterna efter valet, med stöd av Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna (L).

Med SD ser Kristersson framförallt ett samarbete kring rättspolitik, migration och energi.

Kristersson vill vara pragmatisk och samarbeta i sakfrågor, men han drar gränsen vid att ta in SD i regeringen.

Men M:s politiska motståndare, som anser att SD är rasistiskt, hävdar att SD kommer att kräva stort inflytande på en rad områden, inte minst för att ge sitt stöd till en borgerlig regerings budget.

Det tänkta samarbetet med SD debatterades aldrig på stämman. Och SD nämndes inte alls i vare sig partiledarens eller partisekreterarens stämmotal.

Men utanför plenisalen, vid kaffekopparna och utsikten mot Danmark, har det pratats om samarbetet med SD.

Hålla dörren öppen

Men Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, hör till dem som inte tycker att Ulf Kristersson ska stänga regeringsdörren. Han blev själv något av partiets enfant terrible när han valde att samarbeta lokalt med SD efter valet 2018.

– Jag tror inte att det är så smart att måla in sig i ett hörn, utan man ska ha lite alternativ – och ha respekt för att det är väljarna som till sist avgör, säger han.

– Skulle SD bli ännu större än i dag, då tror jag inte att de nöjer sig med att stå utanför.

Inför stämman har M-ledaren gett tre skäl till att han inte tar in SD i en eventuell högerregering efter valet: SD saknar regeringserfarenhet, SD tycker olika när det gäller EU, utrikespolitik och klimatpolitik och att partier i en regering måste vara överens om en lång rad små och stora beslut varje vecka.

Anna Tenje, kommunalråd i Växjö och andre vice ordförande i M, står helt bakom Ulf Kristerssons linje.

– Det finns för stora skillnader på områden där en regering måste ha en gemensam politik, säger hon.

Hon delar också Ulf Kristerssons syn på hur man ska hantera att uppgifter med jämna mellanrum dyker upp om sverigedemokrater som uttrycker sig rasistiskt.

– Varje parti har ansvar för att rensa upp i sina led och ta ansvar för att man har bra företrädare. Det vilar först och främst hos respektive parti, säger Anna Tenje.

När Ulf Kristersson får frågan om han aldrig, någon gång i framtiden, kommer att släppa in SD i en regering svarar han:

– Vad evigheten har i sitt sköte vet ingen.

Publisert: