Nyheter

Fortsatt snövarning och trafikproblem i norr

Av: 

TT

Snöfallet väntas fortsätta under söndagen. Arkivbild
Snöfallet väntas fortsätta under söndagen. Arkivbild

NYHETER

Snöfall orsakade en del trafikproblem i Norrbotten under lördagen. Klass 1-varningen ligger kvar och snöandet väntas fortsätta under helgen, men med mer inslag av slask.

Under natten och morgonen har räddningstjänsten rapporterat ett tiotal trafikincidenter från Umeå och norrut, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Det rör sig inte om några allvarliga olyckor. De flesta olyckorna verkar ha skett efter kusten, säger Bo-Lennart Björklund, inre befäl RC-nord, till SVT.

Främst rör det sig om avåkningar och bilar som kört in i mitträcken. Björklund uppmanar människor att det lugnt i trafiken och se till att byta till vinterdäck.

Den klass 1-varning för snöfall som utfärdades för Västerbotten i går togs bort på lördagsmorgonen. Även varningen för Norrbottens läns kustland togs bort middagstid, men ligger kvar för inlandet, där det uppmättes 20-25 centimeter snö under morgonen. Och snöandet fortsätter.

– Det kommer att fortsätta snöa, men intensiteten avtar och det blir mer blöta inslag under söndagen. I kustlandet ser det ut att bli slaskigt. Men det blir ganska stora nederbördsmängder totalt, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

En klass 1-varning innebär risk för halka, något man ska vara medveten om.

– Det kan bli besvärligt, och man ska vara försiktig, säger Söderberg.

Tidvis väntas också hårda nordvästliga vindbyar, och det råder även en klass 1-varning för kuling i hela Bottenviken och Norra kvarken.

I Haparanda har ett antal hus blivit vattenskadade, och i Västerbotten blev drygt 1 300 personer strömlösa under natten på grund av nysnö i kombination med blåst, rapporterar SVT.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: