Malmö

Polisens taktik inför konferensen: Svetsar fast brunnslock

Av: 

Susanna Nygren

Anna Sjögren

NYHETER

MALMÖ. Ett helt område i staden har spärrats av, kollektivtrafik ställs in och brunnslock svetsas fast. Polis från hela landet är på plats.

Allt för att höja säkerheten och minska risken för terrordåd under den internationella konferensen i Malmö.

– Polisen har beställt den säkerhetsåtgärden, säger Viktor Berggren, kommunikatör på fastighets- och gatukontoret.

I kväll invigs Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Under konferensen samlas toppolitiker från ett 50-tal länder och judiska organisationer för att diskutera antisemitism och hur minnet av Förintelsen ska hållas vid liv.

Statsminister Stefan Löfven står värd för mötet, där bland annat det svenska kungaparet, USA:s utrikesminister Antony Blinken, EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen och Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg deltar.

Säkerhetsarrangemanget kring mötet är rigoröst. Ett helt område kring konsert- och konferensanläggningen Malmö live har spärrats av mellan måndag och torsdag.

– En konferens av den här storleken med stats- och regeringschefer från olika länder kommer att innebära avspärrningar i trafiken och i geografin. Jag vill vädja till förståelse, det kommer att bli längre transporttider och man kommer inte att komma fram som man brukar, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö till DN.

Poliser är inkallade från hela Sverige och även Säpo, Säkerhetspolisen, deltar. Enligt Sigfridsson är säkerheten mer omfattande än när påven besökte staden. Det beror enligt Sigfridsson på det samlade skyddsvärdet av alla deltagare, inte främst en hotbild mot själva arrangemanget.

Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef på Säpo, säger att konferensens tema, antisemitism, dock kan locka till sig extremistmiljöer.

– Ämnet kan vara av intresse för de våldsbejakande extremistmiljöerna och något som Säkerhetspolisen följer noga. Det gör vi genom internationell, nationell och regional inhämtning som vi bearbetar och analyserar och som sedan ligger till grund för vilka skyddsåtgärder som vidtas, säger hon i ett pressmeddelande.

Förberedelse inför mötet.

”Polisen som har beställt”

Flera busslinjer in till Malmö stoppas i två dagar och trafikstörningar väntas på E65, och även Öresundsbron eftersom många deltagare väntas anlända via Köpenhamns flygplats Kastrup. Skånetrafiken uppmanar därför människor att stanna hemma om de kan.

Även gatukontoret i Malmö har fått extra arbetsuppgifter i samband med mötet. Det handlar bland annat om att brunnslock på en del vägar ska svetsas fast.

– Det är polisen som har beställt den säkerhetsåtgärden. Vi stöttar så de kan utföra ett så säkert arrangemang som möjligt,. Det är lite jobb med att återställa dem sedan, säger Viktor Berggren, kommunikatör på fastighets- och gatukontoret.

Hur många brunnslock som svetsas igen kan Viktor Berggren inte uppge. Men det rör sig om brunnslock i närheten av Malmö live, Malmömässan och vissa intilliggande vägar. Platser där konferensdeltagare kommer att uppehålla sig eller vägar de kommer färdas på.

För att höja säkerheten ytterligare har gatukontoret tagit bort farthinder på vissa vägar, även det en beställning från polisen.

– Det är kopplat till att man ska kunna ta sig fram med kortegen om det skulle hända något, säger Viktor Berggren.

Tagit höjd för demonstrationer

Polisen i region Syd vill varken bekräfta eller dementera vilka säkerhetsåtgärder man har beställt av Malmö stad.

– Vi gör kontinuerligt åtgärder för att höja säkerheten men vi kommenterar inte vilka säger Patric Fors, presstalesperson polisregion Syd.

Polisen har tagit höjd för att icke tillståndsgivna demonstrationer kan komma att hållas.

– Det är något vi nästan förväntar oss. Vi hoppas så klart att man söker tillstånd så att vi kan säkerställa att yttrandefrihet säkerställs så långt som möjligt, säger biträdande polisområdeschef Mattias Sigfridsson till Sydsvenskan.

Statsminister Stefan Löfven står värd för konferensen. Den skulle egentligen ha hållits förra hösten, då det var 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades, men ställdes då in på grund av pandemin.

Mellan 350 och 400 personer väntas delta på konferensen som hålls 13–14 oktober.

Polispådrag inför mötet.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

55% RABATT

59 SEK

Valfri take away pizza eller pasta på F.A.S.T Limhamn

Klassisk take away enligt italiensk tradition

46% RABATT

259 SEK

Valfri Italiensk 3-rätters middag inkl. ett glas mousserande

Ligger centralt vid Gustav Adolfs Torg

50% RABATT

450 SEK

Dermalogica Ansiktsbehandlingar hos H beauty

Välj mellan tre olika behandlingar

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Antisemitism

Förintelsen

Stefan Löfven

Säpo

Hyllie