Darrell Brooks Jr pekas ut – misstänks ha kört in i julparaden

En röd suv körde rakt in i en julparad och dödade minst 5 och skadade 48 personer i Wisconsin, USA.

Darrell Brooks Jr, 39, pekas ut som den misstänkte och kan ha flytt från ett knivbråk när han kraschade in i paraden.

För några veckor sedan släpptes han mot borgen efter anklagelser om att han kört på en kvinna med avsikt.

Kaotiska scener utspelade sig i Waukesha, Wisconsin på söndagseftermiddagen.

Orkestrar och dansande barn marscherade på huvudgatan när en röd suv körde rakt in i den årliga julparaden och mejade ner flera människor. I samband med det avlossade en polis sitt tjänstevapen och sköt mot bilen för att försöka få stopp på vansinnesfärden. Förloppet filmades av flera privatpersoner.

Minst fem personer dog och 48 personer skadades. Bland de döda finns två 52-åriga kvinnor, en 71-årig kvinna, en 79-årig kvinna och en 81-årig man, uppger polisen på en presskonferens.

18 barn mellan tre och 16 år vårdas på sjukhus, varav tio på intensivvårdsavdelning, rapporterar ABC News. För sex av dem beskrivs läget som kritiskt.

39-årige Darrell Brooks Jr. pekas ut som misstänkt för kraschen.
39-årige Darrell Brooks Jr. pekas ut som misstänkt för kraschen.

39-åring pekas ut som misstänkt

39-åriga Darrell Brooks Jr misstänks ha kört bilen, uppger polisen på en presskonferens på måndagskvällen svensk tid. Motivet till attacken är ännu oklart. Men polisen utreder uppgifter om att han ska ha flytt från ett knivbråk när han körde igenom avspärrningar och in i paraden, rapporterar flera medier.

”Det var flera små barn som låg över hela gatan. Poliser och allmänhet gjorde livräddningsförsök på de som gått i paraden”, säger ett vittne till AP.

Brooks Jr har anmälts och dömts för flera brott tidigare. För ett par veckor sedan anklagades 39-åringen för att avsiktligen ha kört på en kvinna på en parkeringsplats. Han släpptes dock kort därefter mot en borgenssumma på 1000 dollar, vilket nu ifrågasätts.

– Delstatens rekommendation om borgen i det här fallet var olämpligt låg i förhållande till de senaste anklagelserna och de pågående anklagelserna mot Mr Brooks, säger en distriktsåklagare i ett uttalandet.

”Dansande tanter” bland dödsoffren

”The Milwaukee Dancing Grannies” var en av grupperna som deltog i paraden. De skriver på sin Facebook-sida att flera av dess medlemmar dog i samband med händelsen.

”De som dog var extremt passionerade tanter. Deras ögon lyste av glädje över att vara en av oss tanter. De var limmet som höll oss samman”, skriver gruppen.

Utredningen leds av lokala polismyndigheten. Händelsen utreds i nuläget inte som en terrorattack.

Guvernören Tony Evers har beordrat att flaggor ska vaja på halv stång.

”Vi fortsätter att be för Waukesha och de barn, anhöriga och grannar vars liv förändrats för evigt på grund av tragedin igår kväll”, skriver han på Facebook.

Minst fem personer dog och 40 skadades i olyckan.
Minst fem personer dog och 40 skadades i olyckan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln